eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Oroszország könnyedén elfoglalhatná Transzdnyisztriát egy NATO-parancsnok szerint

Egy NATO-parancsnok szerint az Ukrajna keleti határán felvonult orosz erők könnyedén elfoglalhatnák az 500 kilométerre nyugatra fekvő Transzdnyisztriát. A jobbára oroszajkú moldovai régió a 90-es években közölte: nem fogadja el a moldovai központi kormány hatalmát és függetlennek kiáltotta ki magát. Szvetnik Endre összefoglalója.

Philip Breedlove, a NATO tábornok, a szövetséges erők európai főparancsnoka szerint az Ukrajna keleti határa közelében gyakorlatozó orosz erők lerohanhatják az apró Moldovában létrejött orosz-barát enklávét, a Transzdnyisztriai Köztársaságot.

Breedlove tábornok "nagyon méretesnek és ugrásra késznek" nevezte a kelet-ukrajna határán felvonult és 10 napja gyakorlatozó orosz erőket.

Washingtonban, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese "roppant aggasztónak" nevezte a hadgyakorlatot. "Előfordulhat, hogy a bevonulást készítik elő"- mondta Tony Blinken a CNN-nek. Oroszország már állomásoztat katonákat a Dnyeszteren túli területen és az ottani vezetés jelezte, hogy csatlakozni akar az Orosz Föderációhoz.

Az új, nyugatbarát ukrán hatóságok egyre borúlátóbbak. Andrij Parubij védelmi miniszter vasárnap egy nagygyűlésen azt mondta: Oroszország bármikor támadásba lendülhet, mert "Putyin célja nem a Krím, hanem egész Ukraina". A hazafias érzelmű résztvevők egy hatalmas sárga-kék ukrán zászlót feszítettek ki.

A keleten fekvő és jelentős részben oroszajkú Donyeckben viszont 2000 oroszbarát tüntető tartott demonstrációt. Õk "fasiszta juntának" nevezték az új ukrán kormányt és népszavazást követeltek arról, hogy Ukrajna alakuljon át föderációvá, ami nagyobb fokú önállóságot adna a keleti tartományoknak.
A rendőröknek sikerült távol tartaniuk a tüntetőket a helyi kormányhivataltól, amit korábban a tiltakozók megostromoltak.
Közben hétfőn várhatóan megszűnik a fejlett ipari országok G8-as csoportja, mert hollandiai találkozójukon a tagállamok kizárhatják Oroszországot és így ismét csak G7-ekről lehet majd beszélni.

Moszkva számára komoly elismerés volt, hogy 16 évvel ezelőtt meghívták a klubba. Jelenleg éppen Oroszország a G8 soros elnöke és júniusban Szocsiban tartott volna csúcstalálkozót. A nyugatiak azonban már a krími népszavazás előtt értésre adták, hogy nem utaznak el a fekete-tengeri városba.

A G7-tagok a hágai nukleáris biztonsági csúcs margóján találkoznak majd. Az európaiak értésre adták, hogy készek szigorúbb gazdasági szankciókat életbe léptetni Oroszországgal szemben, ha az nem működik együtt az Ukrajna körül kialakult helyzet megoldásában és azt állították, hogy Moszkva többet veszítene, mint ők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×