eur:
389.57
usd:
362.03
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megdöbbentek a franciák Hollande "tisztázási" módszerén

A francia közvélemény egy része szerint Francois Hollande középkori uralkodókra emlékeztető módon "taszította el" magától élettársát, Valérie Trierweiler-t. Az államfő szombaton az AFP francia hírügynökségen keresztül, mindössze egymondatos közleményben jelentette be, hogy "véget vetett" közös életüknek.

Durva és embertelen - sokan ezekkel a szavakkal jellemezték Franciaországban Francois Hollande eljárását, mellyel véget vetett második élettársával, Valérie Trierweiler-rel nyolc éve tartó közös kapcsolatának. A francia közvélemény január 10-e óta várta az elnöki pár helyzetének tisztázását, a Closer című bulvármagazin ugyanis akkor tette közzé leleplező riportját, melyből kiderült, hogy az államfő titkos viszonyt folytat egy 41 éves színésznővel.

Azóta az államfő és a szocialista vezetés a magánélet védelmére való hivatkozással igyekeztek elterelni az ügyről a média felfokozott figyelmét, a szombaton bejelentett "tisztázás" azonban újabb olajat öntött a tűzre. A szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökasszonya például "brutálisnak" nevezte Hollande egyoldalú nyilatkozatát, hozzátéve, hogy az eljárás sokat elárul az államfő valódi jelleméről.

Mások azt emelték ki, hogy Valérie Trierweiler feladta korábbi munkájának egy részét, hogy élettársát követni tudja, így "menesztése" komoly anyagi gondokat okozhat számára, annál is inkább, mivel semmilyen jogviszony nem fűzte őt Hollande-hoz, így elvileg nem jogosult sem tartásdíjra, sem más jellegű kárpótlásra.

De sokakat az is megdöbbentett, hogy Hollande bejelentését követően a szocialisták azt igyekeztek kommunikálni, hogy lépésével az államfő évi 400 ezer eurót spórol az állam számára, állítólag idén ennyi pénzt költöttek volna a Valérie Trierweiler-t kiszolgáló személyzet, illetve a különböző utazások kifizetésére. E nyilatkozatban most többen a szocialisták cinizmusának és szívtelenségének a megnyilvánulását látják.

A volt first-lady egyébként vasárnap Indiába repült egy humanitárius célú rendezvényre, az államfői hivatal illetékesei pedig ennek kapcsán azonnal jelezték, hogy Valérie Trierweiler utazását és ottani ellátását különböző magáncégek finanszírozzák, az tehát nem terheli az állami költségvetést. Bár e nyilatkozat az átláthatóság érzetét hivatott kelteni, a reakciók alapján az a franciákban inkább újabb megütközést keltett.

Az elemzők egy része úgy véli, hogy az amúgy is rendkívül népszerűtlen Francois Hollande magánéleti botránya miatt a következő hetekben további értékes pontokat fog veszíteni a felmérésekben, mások szerint azonban a válás akár jól is jöhet neki. Jule Gayet, az új barátnő ugyanis, akivel az államfő egyelőre nem mutatkozik hivatalosan, szimpatikusabb, mint a sokak által "hisztis kékharisnyának" tartott Valérie Trierweiler.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×