eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb akcióhős az amerikai politikában

Újabb akcióhős fontolgatja, hogy politikai szerepet vállal. Az Egyesült Államokban ezúttal Steven Seagal utalt rá, hogy ringbe szállna az arizonai kormányzóságért. Seagal ismert arról, hogy kemény nézeteket vall a bűnüldözésről és fegyvertartáspárti. Ugyanakkor egyes kérdésekben éppenséggel szembemegy lehetséges szövetségeseivel.

Színész, harcművész, blues-zenész, buddhista, tartalékos seriff-helyettes és talán kormányzó is. Ezt írhatja az akciófilmjeiről ismert Steven Seagal majd az önéletrajzára, ha valóban jelölteti magát kormányzónak Arizona államban és meg is nyeri a választást.

Egyelőre mindez csak távoli lehetőség. A republikánus nézeteket valló Seagal egy tévéinterjúban utalt arra, hogy "megfontolná" hogy induljon a kormányzóválasztáson. Helyettese "az Amerika legkeményebb seriffjeként" elhíresült Joe Arpaio rendőrfőnök lenne, aki 3000 fős önkéntes sereggel üldözi a bűnt, ahol találja.

Seagal jelenleg egy valóságshow, a Lawman, vagyis a Jog embere sztárja. A műsorban azt követik nyomon, hogy a seriff hogyan lép fel a bűnözőkkel szemben. A közvélemény ugyanakkor ellentmondásosan fogadta, amikor a csapat a tavalyi megrázó iskolai vérengzésekre reagálva eljátszotta, hogy hogyan védene meg - fegyverekkel - egy iskolát.

Seagal konkrét programot nem fogalmazott meg, de ismert róla, hogy bevándorlás-ellenes. "Amerika legnagyobb baja, hogy nyitottak a határai" - mondta az interjúban. Abban a kérdésben, hogy Barack Obama elnök valóban amerikai földön született-e, nem annyira radikális, mint partnere, de azt tudni róla, hogy nem kedveli. Azzal vádolta meg, hogy manipulálja a médiát.

Seagalnak van egy-két megnyilvánulása, ami viszont radikálisan eltér az elfogadott republikánus irányvonaltól. Míg például John McCain szenátor, volt elnökjelölt, ahol tud, szembehelyezkedik Oroszországgal, addig Seagal Vlagyimir Putyin csodálója.

Személyes ismerőséről azt mondta: "Putyin az egyik legnagyobb államférfi, ha nem a legnagyobb a világon". Moszkvai látogatásán egy fegyverkiállításon is megjelent, ahol bejelentette: közösen tervez egy puskát egy orosz gyártóval. "Nem a fegyverek ölnek, hanem az emberek" ismétli - a magánéletében buddhista - akcióhős az ismert fegyvertartó-mantrát.

Ugyanakkor Steven Seagal a környezetvédelem kérdésében szemben áll a legtöbb republikánussal. Lángoló jég című, 1994-es filmjében például egy olyan hőst alakított, aki megakadályozta, hogy egy olajcég Alaszkában kezdjen kitermelésbe. A filmben olyan beszédet tartott a fosszilis tüzelőanyagok ellen, hogy sok republikánusnak felállna tőle a szőr a hátán.

Seagal emellett állatvédő is, bár a Lawman egyik epizódjában elpusztult egy kutyakölyök, amikor a csapat rajtaütött egy illegális kakasviadallal gyanúsított férfi otthonán.

Vajon Arnold Schwarzenegger után most újabb, több nyelven beszélő erőemberből lesz kormányzó? Seagal azt mondja, hogy négy nyelven beszél folyékonyan és hogy Los Angelesben egy rendőrakadémián tanult. Kaliforniai illetékesek ugyanakkor nem bukkantak ennek nyomára - írja az Independent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×