INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az unió az autópályákat kifogásolja

InfoRádió / MTI
Az Európai Számvevőszék szerint közel 3 milliárd eurót pazarolt el az unió és egyes tagállamok kormányai olyan autópályák építésére, amelyekre nem volt szükség. Ráadásul a projektek nem készültek el időre, és a munkaköltségek miatt többe kerültek, mint tervezték.

Az Európai Számvevőszék szerint az EU által finanszírozott 19 autópályából 14 esetében jóval kisebb a forgalom, mint számítottak rá. Azaz egyszerű autóutak is elegendőnek bizonyultak volna.

Szinte az összes építkezést a határidő után fejezték be - átlagban 9 hónap volt a késés -, ami azt jelentette, hogy a munkaköltségek miatt alaposan megdrágultak a projektek - jegyzi meg a Telegraph című brit lap.

A luxemburgi székhelyű számvevőszék megemlíti a spanyolországi Algeciras és Barcelona közötti 10 kilométeres szakaszt, amely 280 millió euróba került. Ezen a szakaszon feleannyi jármű közlekedik, mint számítottak rá.

A számvevőszék szerint ezt a pénzt máshol "eredményesebben tudták volna befektetni". Az autópályák egy része lerövidítette az utazási időt, a várt gazdasági hatásokat azonban "nem tudták mérni".

A hatóság megállapítása szerint "nem fordítottak kellő figyelmet a programok költséghatékonyságára. A legtöbb vizsgált projekt pontatlan közlekedési előrejelzésekre épült. Ennek eredményeként gyakran a helyi igények nem indokolták a drágább utak építését: autópályákat építettek, ahol autóút is elég lett volna.

A számvevőszék kritikus hangvételű anyaga ajándék volt az euroszkeptikusok számára.

Marta Andreasen az ezredfordulón az EU főkönyvelőjeként többször megfogalmazta aggodalmait azért, mert szerinte az EU könyvelési módszerei lehetőséget adnak a csalásra. 2009-ben a brit kilépésért kampányoló Brit Függetlenségi Párt Európai Parlamenti képviselője lett, majd az idén átült a Néppártba.

Szerinte az eset azt szimbolizálja, hogy az EU-ban "teljességgel lekezelően tekintenek az adófizetők pénzére. "Az EU Bizottság módszere az, hogy ad egy zsák pénzt és hagyja, hogy az egyes országok maguk gazdálkodjanak vele.

Emiatt sérül az elszámoltathatóság és átláthatóság elve, és olyan híreket kapunk, amelyek még inkább elidegenítik az európai adófizetőket" - mondta.


A címlapról ajánljuk