eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Merkel biztosan vezet, de izgulhat

Németországban minél közelebb kerülünk az őszi országos választáshoz, a közvélemény-kutató intézetek annál gyakrabban teszik közé felméréseiket a szavazás várható kimeneteléről. Annyiban valamennyi megegyezik, hogy a jelenlegi kancellár, Angela Merkel támogatottsága jóval magasabb, mint szociáldemokrata kihívójáé, Peer Steinbrücké.

Az állami tévécsatorna rendszeresen készít mérleget a választók politikai álláspontjáról és ezeket általában úgy vezeti be, hogy ha ma lenne választás, a törvényhozásban képviselt pártokat a lakosság mekkora százalékban támogatná. Ezek a százalékarányok azonban a felkért közvélemény-kutatóintézetek kimutatásai alapján némileg eltérnek egymástól.

Míg a választói szokásokat elemző intézet nemrég közétett tanulmánya alapján a jelenlegi kormány kisebbik koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt nem fogja megszerezni a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékot sem, a hamburgi GMS Intézet felmérése szerint a párt a szavazatok legalább hat százalékával számolhat. A TNS Emnid Intézet kimutatása is kedvező jövőt ígér a liberálisoknak, illetve biztatást a kancellár számára is, hogy a jelenlegi koalíciót a szeptemberi országos választást követően is fenn tudja tartani. Az egyik legrégibb német közvélemény-kutató, a Bodeni-tó partján létesített Allensbach Intézet tanulmánya szerint sem kell a szabaddemokratáknak attól tartaniuk, hogy kiszorulnak az országos törvényhozásból és ezáltal a kormányból is. Az ugyancsak tekintélyes Forsa Intézet viszont olyan válaszokat kapott a megkérdezettektől, amelyek nem kecsegtetik sok jóval a Szabaddemokrata Pártot. Ugyanez cseng ki az INFRATEST Dimap Kutatóközpont tanulmányából is.

Viszont mind a hat vezető közvélemény-kutató intézet kimutatása egyértelműen a kancellár által vezetett kereszténypárt népszerűségéről tanúskodik - az összesített válaszokból 4-5 százalékos eltérés mutatkozik a támogatottságot illetően. Hasonló a helyzet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt támogatottsága terén is. Míg az összes felmérés megerősíti a szociáldemokraták számára a második helyet a népszerűségi listán, kancellárjelöltjük közkedveltsége több felmérésben még Angela Merkel támogatottságának a felét sem éri el.

Az intézetek független intézmények, amelyek leginkább a média, vagy egy kormányszerv, nem egyszer pedig a Bertelsmann Alapítvány megbízásából kérik ki és elemzik a lakosság véleményét valamilyen politikai, gazdasági vagy társadalmi kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×