eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vízhiány fenyegeti Európát

Vízhiány fenyegeti Európát - figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése, amelyet a marseille-i Nemzetközi Vízügyi Fórumon mutattak be. Különösen a déli országokat sújthatja a vízhiány, bár Angliában épp most jelentettek be locsolási tilalmat. Szvetnik Endre mondja el a részleteket.

A víz élet - vízből pedig kevés lehet Európában. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a szűkös forrásokat pazarolják a kontinensen, és törvényekkel kellene kikényszeríteni a hatékonyabb vízgazdálkodást.

"Ahelyett, hogy az idei problémát locsolási tilalommal oldanák meg, hosszabb távú megoldásokat kell keresni" - mondta Jaqueline McGlade professzor, az ügynökség végrehajtó igazgatója.

"A hosszú távú beruházásoknak figyelembe kell venniük, hogy különböző módon lehet biztosítani a hozzáférést a vízhez, és különböző minőségű vizet lehet felhasználni" - tette hozzá. Az ügynökség egy népszerűtlennek tűnő gondolatot is megfogalmazott, arra utalva, hogy Európában olcsóbban kapjuk a vizet, mint amennyibe valójában kerül.

A jelentés szerint részben az éghajlatváltozás miatt egyre több európai régióban lép fel vízhiány. Az EU-ban a mezőgazdaság a természetes forrásokból származó víz 25 százalékát használja fel, de Dél-Európában ez az arány eléri a 80 százalékot. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a túlzott vízkinyerés akadályozza a halak mozgását. Statisztikák szerint az átlag európai 130 liter vizet használ fel egy nap - az amerikai és japán átlag ennek kétszerese.

A marseille-i fórumon 130 ország támogatta azt, a célkitűzést hogy a közelgő riói csúcson határozottabban lépéseket tegyenek a vízhiány enyhítésére.

Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a Nemzetközi Zöld Kereszt nevű szervezet elnöke azt mondta: nem lehet már a 20. századi szinten fogyasztani a vizet. "A globális vízválság szorosan összefügg a modern gazdasággal és politikával" - fejtegette.

Az európai problémát jól illusztrálja, hogy Nagy-Britanniában éppen most közölték, hogy áprilistól locsolási tilalmat vezetnek be az ország dél-keleti részén. Az angolok nagy részének van legalább egy kiskertje, így a tilalom nagy csapást jelent. A nyári olimpiára látogató vendégek pedig egy a szokásosnál szárazabb Londonba érkezhetnek. A brit hatóságok szerint azonban két, szokatlanul száraz tél után a normálisnál jóval alacsonyabb a vízszint a tározókban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×