eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Már minden hatodik amerikai szegénységben él

Az Egyesült Államokban 46 millió ember él szegénysorban - derült ki egy friss felmérés eredményéből. Az ugyan anyag tavalyi adatokat idéz, de a munkanélküliség azóta sem csökkent a világgazdaság egyik motorjának tartott Egyesült Államokban, és több tízmillióra rúg azok száma is, akiknek nincs egészségügyi biztosításuk.

Nem nehéz megérteni, miért próbálja Barack Obama elnök kétségbeesetten elfogadtatni munkahelyteremtő programját a Kongresszussal. Az elmúlt évben romlottak a mutatók: immár 46 millió amerikai - azaz minden hatodik lakos - él szegénységben, miközben a munkanélküliségi ráta makacsul kilenc százalékon áll. A szegénység valójában három éve folyamatosan növekszik. Az Amerikai Népszámlálási Hivatal tavalyi adatai szerint 1993 óta nem volt ilyen nagy a szegénység, mint most.

Azok, akiknek még van munkájuk, azzal szembesültek, hogy közel két és fél százalékkal visszaesett az átlagkereset, ami Közép-Európából nézve még mindig irigylésre méltó 49 és félezer dollár, azaz közel 10 és félmillió forint évente.

Obama sokat támadott és a szolidaritás elvét elvető konzervatívok szerint "szocialista" egészségügyi törvénye ellenére nőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akiknek nincs egészségbiztosításuk. Az ő táboruk immár 50 millióra rúg, tavaly még egymillióval kevesebben voltak. Az elnök úgy vág neki majd jövőre a választási évnek, hogy kormányzása alatt csak nőtt a nyomor.

Elemzők szerint, az idei adatok a tavalyiaknál is nyomasztóbbak lesznek, hiszen 2011-en is alig nőtt az amerikai gazdaság, a munkanélküliség nem esett vissza, és felmerült az második recesszió lehetősége.

Mindeközben Obama 450 milliárd dollárt akar költeni munkahelyteremtő programjára, de úgy, hogy konzervatív ellenfelei hevesen ellenzik a további eladósodást, sőt, kemény takarékoskodást követelnek. Augusztusban ki is mutatták a foguk fehérjét, amikor az adósságküszöb miatti vitában majdnem fizetésképtelenné vált az amerikai szövetségi állam.

Politológusok megjegyzik, hogy az Egyesült Államokban a szegénységgel összefüggő témák nem igazán hatnak a politikusokra. A mostani adatok azonban esetleg mérsékelhetik a költségvetés-nyirbálók lelkesedését a Kongresszusban. Az OECD megjegyzi, hogy a fejlett államok közül az Egyesült Államokban kirívóan magas a szegénység: a 34 vizsgált országból csak Chilében, Izraelben és Mexikóban nagyobb a szegények aránya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×