eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kétségbeesett kiárusításba kezdene Görögország

Három év alatt ötvenmilliárd euróhoz próbál jutni az adósságteherben vergődő görög kormány a tervezett masszív privatizációs programmal. A közvélemény egy része felháborodva fogadta, hogy állami cégeket, ingatlanokat és földeket adhatnak el a csőd elkerülése érdekében.

Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök húsvét alkalmából Görögország újjászületéséről beszélt, és tartózkodott annak kommentálástól, hogy sok közgazdász szerint a nemzetközi segélycsomagok ellenére csőd fenyegeti az államot, ha nem ütemezi át hiteleit.

A kormány legújabb ötlete az, hogy az állami vagyon kiárusításába kezd, és így jut három év alatt ötvenmilliárd euróhoz - ami az Európai Uniótól és az Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott kedvezményes hitel közel felének felel meg. A tervek szerint drasztikusan csökkentik a katonai kiadásokat is - ezek korábban jelentős mértékben növelték a görög államadósságot.

A görögök elhűlve fogadták a hírt, hogy szigeteket, kikötőket és műemlékeket adhatnak magánkézbe, hogy csökkentsék az ország 340 milliárd euróra ugrott adósságát.

A harcosságukról ismert görög szakszervezetek, például a Sziriza, jelezték, szembeszállnak a kormánnyal, és hangsúlyozzák, hogy ilyen kérdésekben népszavazást kell tartani. Az energetikai dolgozók a múlt héten azzal fenyegetőztek, hogy 48 órás sztrájkokkal sötétségbe borítják az országot.

"Provokatívan alacsony áron eladni a közvagyont, és ezzel kielégíteni a hitelezőket, nem segít majd kimászni a válságból" - mondta Iliász Iliopulosz, a közalkalmazottak szakszervezetének főtitkára, aki sok más göröghöz hasonlóan nyerészkedőknek titulálta a Görögországnak pénzt kölcsönző befektetőket és nemzetközi szervezeteket.

A szocialista kormány közlekedési minisztere, Szpirosz Vougiaszt azonban önkritikusan azt mondta: "A görögök mindig is parazita viszonyban álltak az állammal. Más európai országokkal szemben mindig is függtek tőle, és nem bíztak a magánszektorban. Ezért is rettegnek a privatizációtól."

A magánosítási terv keretében a kormány eladná az évi egymilliárd euró veszteséget termelő nemzeti vasúttársaságot, a Hellén Postabankban lévő egyharmados részesedését, kikötőket, közműcégeket államosítana, továbbá épületeket, földeket, szállodákat és strandokat is privatizálna. Athén a 2004-es olimpia több létesítményétől is megszabadulna. A tervet azonban az IMF is túl radikálisnak tartja, és három év alatt csak kétmilliárd euróra rúgó privatizációt szorgalmaz a felvázolt ötvenmilliárdos kiárusítással szemben.

Szakértők szerint aggasztó, hogy nem mindenre kiterjedő a görög ingatlan- és földnyilvántartás, így például nem világos, hogy az olimpiai létesítmények egy része melyik állami intézményhez tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×