eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mire költenek annyit a németek karácsonykor?

A karácsonyi vásár ugyan még nem kezdődött meg Németországban, de az Európai Unió tagállamainak kiskereskedelmi adatait elemző brit kutatóintézet kimutatása szerint az idén is a németek költik majd a legtöbbet az ajándékok beszerzésére.

Az uniós országokban végzett felmérés szerint a németek ebben az évben is élen járnak, ha a karácsonyi kiadásokról van szó. A brit kutatóintézet tanulmánya szerint ebben idén Németországban egy-egy háztartás átlagosan 613 eurót költ ajándékok beszerzésére és az ünnep méltó megülésére. Ez közel két százalékkal haladja meg a tavalyi összeget. A sereghajtók a franciák és a hollandok.

A felmérésből kiderül az is, hogy a kiadások csaknem fele ajándékok vásárlására megy el.

Ezen a téren valamivel nagyvonalúbbak a britek és a spanyolok. Míg egy-egy olasz család több mint 160 eurót költ karácsonyi ajándéknak szánt ruhára vagy cipőre, a németek ebben a kategóriában sereghajtók, ők ugyanis beérik átlagosan 88 euróval. A gyerekjátékokat illetően még fukarabbak: míg az uniós átlag ezen a téren 54 euró, a németek esetében ez az összeg éppen, hogy csak eléri a harmincat.

Így joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mire megy el az a temérdek pénz, amit egy-egy német család a karácsonyi időszakban ünnepi célokra kiad: a brit kutatóintézet megállapította, hogy a szentestén és a két rákövetkező ünnepnapon drága ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Barátok vagy rokonok meglátogatására viszont már nem sok jut - a német átlag ezen a téren jócskán elmarad az uniós mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×