eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csalódtak Obamában az európai vezetők

Csalódtak Barack Obamában az európai vezetők, derült ki Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének egyik interjújából. Barroso arról beszélt, hogy az európai-amerikai viszony nem olyan intenzív, mint milyen lehetne. Obama környezete szerint viszont az európaiak túl sokat várnak el az elnöktől.

Manuel Barroso a londoni Timesnak nyilatkozva arra utalt, hogy az Obama-féle Fehér Házat nem érdekeli Európa. A szövetségesek nem értettek egyet a gazdasági válságra adott válaszban, a klímaváltozás elleni harcban és abban sem, hogyan hajtsák végre a kereskedelmi rendszer reformját - sorolta.

"A transzatlanti kapcsolat nem felel meg a várakozásoknak, szorosabbra kellene fűznünk a viszonyt. Kár lenne, ha kihagynánk a lehetőséget" - mondta az EB elnöke. Barack Obama hivatalba lépése óta számos alkalommal járt Európában, ahol lelkesen fogadták. EU-diplomaták szerint azonban ezeknek az utaknak nem sok hozadéka volt.

Amerikai illetékesek azzal vágnak vissza, hogy az öreg kontinensen túlzott várakozásokkal fogadták az Obama-kormányzatot. Elemzők szerint be kellett volna látni azt is, hogy az amerikai külpolitikai célok és érdekek nem változnak az új elnökök hatalomra lépésével.

Amerikát közben zavarja az a gyakran viccként emlegetett tény is, hogy "ha valakivel kell beszélni az EU-ban, akkor nem tudni, kinek telefonáljanak" - azaz, az a tény, hogy az EU-döntéshozatalban részt vesz mind a 27 tagállam. "Ezt egyfajta mini-ENSZ-nek látják, ahol mindenki az elért eredményekről szeret beszélni" - mondta a Timesnak Hugo Brady az Európai Refom Centrum nevű kutatóműhely tagja.

Washington azt is értésre adta: nem tartja nehézsúlyú politikusnak Herman Von Rompuyt, az Európai Tanács elnökét és Ashton bárónőt, a blokk külpolitikai főképviselőjét. A feladatot korábban ellátó ex NATO-főtitkár, Javier Solana viszont olyan személy volt, akinek megvolt a kellő befolyása - mondják washingtoni körökben.

Míg az európaiak úgy érzik, hanyagolja őket az a politikus, akit támogattak és akiért rajongtak, addig Obama számára sürgősebb külpolitikai kérdés Irán, Afganisztán, Kína és Oroszország. "Európa nem segít ezeknek a kérdéseknek a megoldásában, akkor minek fordítson rá időt?" - fogalmazott sarkosan egy brüsszeli elemző.

Leginkább azonban az terheli a viszonyt, hogy Washington hangosan kampányolt azért, hogy az európai országok is folytassák a gazdaságélénkítést. Az EU-tagok azonban közben megijedtek a görög-típusú adósságválság rémétől, és ehelyett rendre költségvetési megszorító intézkedéseket vezetnek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×