eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Megjelenhetnek a génmódosított növények az EU-ban

Megjelenhetnek a mezőgazdaságban a génkezelt növények, ugyanis az Európai Bizottság szerdán azt javasolja majd, hogy a termesztésről a tagállamok döntsenek. Mindezzel egy 12 éve tartó patthelyzetnek vet véget a Bizottság.

Az Európai Unió tagállamaiban a több mint egy évtizede tartó jogi huzavona miatt eddig gyakorlatilag nem lehetett génmanipulált magokat vetni. A brüsszeli bizottság javaslata azonban most lehetővé tenné, hogy a génmódosítást pártoló országok, így Hollandia és Spanyolország, belekezdjenek az ilyen növények termesztésébe, míg az a génkezelt növényeket ellenző Németország és Ausztria fenntartsa a tilalmat.

Több országban is aktívan lobbiznak az ilyen növények termesztésért egyes nagy cégek, miközben egyes államokban erős az ellenzők tiltakozó mozgalma is.

A génkezelt magokat előállító cégek és a zöldmozgalmak is vegyes érzelmekkel fogadták a hírt. Az Europabio nevű biotechnológiai lobbicsoport egyik tagja azt mondta a brit Guardiannek: "véget vetnek a patthelyzetnek, de elvész a választás joga. Egyes országokban több génmódosított növényt lehet majd termeszteni, másokban azonban ez teljességgel tilos lesz".

A Föld Barátai nevű zöldszervezet szerint a javaslat semmit sem ér. "Úgy tűnik, mintha a Bizottság lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy betiltsák a génmódosított magokat. Valójában azonban megengedi, hogy génkezelt növények megjelenjenek az európai mezőkön" - mondják.

Az ellenzők szerint az egyes földeken termelt génkezelt növények "szennyezik" és "megfertőzik" majd a szomszédos "tiszta" földeket. Az EU-tagállamok már szerdától dönthetnek arról, hogy betiltják, vagy engedélyeztetik a génmódosított növények termesztését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×