eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi lesz, ha összeomlik az észak-koreai rezsim?

Kína továbbra sem hajlandó elítélni Észak-Koreát egy déli hadihajó elsüllyesztése miatt. Így előfordulhat, hogy nem sikerül újabb büntető intézkedéseket elfogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Közben elemzők szerint nagyobb baj, hogy az amerikaiaknak és a kínaiaknak nincs közös tervük arra, mi történjen, ha összeomlik a phenjani rezsim.

Bár a nemzetközi közvélemény szilárdan hisz abban, hogy az észak-koreaiak torpedózták meg és süllyesztették el a Csonan déli hadihajót, Kína továbbra sem hajlandó elítélni Phenjant. Ven Csia-pao miniszterelnök a szolidaritás kifejezése helyett annyit mondott egy regionális csúcstalálkozón a dél-koreai elnöknek és a japán kormányfőnek, hogy minden áron el kell kerülni a háborút a Koreai-félszigeten.

Bár Észak-Koreát már egy sor ENSZ-szankcióval sújtották, Peking vonakodása feldühítheti Dél-Koreát, amely újabb lépéseket akar elfogadtatni a Biztonsági Tanácsban szomszédjával szemben - és ezt a kínaiak megakadályozhatják.

Ironikus módon Kína és Dél-Korea egyetért abban, hogy nincs szükség háborúra. A déliek a közel 30 ezer náluk állomásozó amerikai katona támogatásával valószínűleg legyőznék az északiak rosszabbul felszerelt, milliós hadseregét. Ami a térségben sokakat a háborúnál is jobban aggaszt, az azt követő béke lenne - jegyzi meg az Economist.

Kína retteg attól, hogy a phenjani rezsim összeomlása esetén menekültek rohama indulhat meg a határai felé, és attól is, hogy ki ellenőrizheti az észak-koreai atomfegyvereket. Elemzők szerint a háborús szcenárióban arra is fel kell készülni, mi történik, ha szembetalálkoznak az egymással az akcióikat nem koordináló kínai, valamint az amerikai és dél-koreai erők.

Dél-Koreának sem érdeke igazán az északi rendszer bukása, hiszen épphogy kilábalt a hitelválságból, az országegyesítés költségei pedig nagyságrendekkel meghaladnák a németének az árát.

Az Economist szerint korai még azon spekulálni, hogy hamar átadja-e a kormányrudat Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, aki a tavalyi balul sikerült valutareform és a magánpiacok bezárását követő mérsékelt elégedetlenség ellenére megerősítette hatalmát. Ám amikor felmerül ez a kérdés, hatalmi harc indulhat meg Phenjanban, ami még inkább kiszámíthatatlanná teszi a sztálinista módon irányított országot. Kínának és az Egyesült Államoknak "felnőtt módon kellene beszélgetnie a lehetséges forgatókönyvekről és Kínának be kellene látnia, hogy a tétlenség veszélyes" - jegyzi meg a gazdasági magazin

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×