eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Feleslegesnek tartják Németországban a burka betiltását

Ellenzi az államfő, hogy Németországban is szóba kerüljön a burka betiltása. Horst Köhler a kérdésben, Franciaországban kialakult vita kapcsán úgy vélekedett: a nők teljes elfátyolozása nem egyeztethető össze az egyenjogúsággal, és hangsúlyozta, hogy a témát nem ideológiai szempontból kell kezelni, hanem a keresztények és mohamedánok közti párbeszéd keretében.

Néhány év komoly vitát robbantott ki egy Baden-Württemberg-i kisváros gimnáziumának tanárnője, akinek elöljárói megtiltották a fejkendő viselését a tanteremben. Ügyét a legmagasabb jogi fórum elé terjesztette, azonban az alkotmánybíróság az állami oktatási intézmények ideológiamentességét rögzítő törvényre hivatkozva kimondta, hogy Németországban, állami iskolákban tilos a tanárnőknek a vallási meggyőződést jelképező fejkendő viselése.

Ebből az is következik, hogy a burka viselete tanárnők számára szóba sem jöhet. Most azonban Horst Köhler államelnök mégis állást foglalt a burka-ügyben, miután a német média is behatóan tárgyalja a párizsi kormány kezdeményezését, amely a nők elfátyolozásának betiltására irányul.

Horst Köhler szerint a burka viselését inkább a keresztények és mohamedánok közti találkozókon kellene napirendre tűzni, rámutatva arra, hogy a kényszerű viselet ellenkezik a nők egyenjogúságával. Az államfő egy újságnak nyilatkozva elvetette, hogy az ügyet törvényileg szabályozzák, mert "ha néhány asszony teljesen elfátyolozva megy az utcára, ez még nem ok új rendelkezések meghozatalára".

Hasonló szellemben nyilatkozott Thomas de Maiziere belügyminiszter is, aki fölöslegesnek tartja esetleges burka-viselési tilalom kimondását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×