eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Izland a tényfeltáró újságírók Mekkája lehet

A pénzügyi válság által sújtott Izland új gondolattal kíván vezető szerepet játszani a világban. Radikális törvényjavaslatokkal a tényfeltáró újságírók menedékhelye kíván lenni. A gondolatnak a wikileaks nevű weboldal közelmúltban publikált iraki helikopteres videója ad aktualitást.

Ha az izlandi parlament elfogadja az Immit, azaz az Izlandi Modern Média Iniciatívát, akkor az országban szabadon publikálhatnak majd a wikileakhez hasonló szervezetek. A weboldal nemrég tette közzé azt a 2007-es felvételt, amelyen az amerikai hadsereg helikopterei a levegőből lövik halomra iraki férfiak egy csoportját, majd megölik az egyik sebesült segítségére siető sofőrt is.

A törvényjavaslat alkotói szerint Izlandnak a lehető legnagyobb védelmet kell nyújtania az olyan forrásoknak és szivárogtatóknak, akik a nagy cégek, vagy nagy hatalmú kormányok eltussolni kívánt ügyeiről lebbentik fel a fátylat.

A brit Guardian a hírt kommentálva megjegyzi: a Nagy-Britanniában benyújtott Digitális Gazdasági törvényjavaslat lehetővé teszi a wikileakhez hasonló oldalak blokkolását, a szerzői jogi törvényekre való hivatkozással. Azaz jogi eszközökkel lehet korlátozni a szólás szabadságát.

Izlandon azért vált népszerűvé a gondolat, mert a pénzügyi krach után sokan felismerték: a polgárok nem tudtak eleget arról, hogy mennyire ki volt szolgáltatva a nemzetközi pénzmozgásoknak az ország. Az átláthatóság mellett az izlandiak számára fontossá, sőt szinte kötelezővé vált, hogy informálódjanak arról, mit tesznek a nevükben - jegyzi meg a Guardian.

Kérdés, hogy mennyire tud kemény maradni a sziget, amikor külföldi kormányok több milliárd eurót követelnek tőle, a befagyasztott izlandi takarékszámlák tulajdonosainak kártalanítására.

Közben egy hétfőn kiadott vizsgálóbizottsági jelentés azzal vádolta meg az ország volt elnökét és jegybankfőnökét, hogy "különösen hanyag" módon jártak el, amikor két éve nem akadályozták meg a három nagy izlandi bank összeomlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×