eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Hogyan tartsuk egyensúlyban a családi költségvetést?

Különleges útmutatót tett közzé a francia bankszövetség - így akar segíteni a családoknak egyensúlyban tartani a költségvetésüket. A bankszövetség szerint a problémák jelentős része kezelhető, ha a háztartások pontos, a kiadásokat és bevételeket részletező költségvetést készítenek.

A családi költségvetés egyensúlyban tartásához ad segítséget a francia bankszövetség abban a praktikus útmutatóban, melyet szerdán ismertetett a nagyközönséggel. Az esemény kapcsán a szervezet által kiadott és az InfoRádiónak is eljuttatott közleményben a könyvecske készítői hangsúlyozzák: a gazdasági válság számos család anyagi helyzetét meggyengítette, és a hónap vége sokak számára komoly pénzügyi feszültségekkel jár. Az útmutatóval ezeknek az embereknek próbálnak segíteni.

A háztartások túlzott eladósodottsága immár nem csak a kormányt, hanem a pénzintézeteket is komolyan aggasztja, nem egészen egy éven belül ugyanis ez a második hivatalos dokumentum, amely a lehető legérthetőbb és legegyszerűbb módon igyekszik elmagyarázni a családoknak a pénzügyeik kezelésének alapszabályait. Az első segédeszközt "Az én költségvetésem" címmel a munka- és családügyi minisztérium adta ki tavaly júniusban, és egyebek mellett a "fogyasztási spirálba" kerülteknek igyekezett jó tanácsokat adni.

A bankszövetség által megbízott szerzők a most megjelent anyagban hangsúlyozzák: a pénzügyi nehézségek jelentős része kezelhető, ha a háztartások pontos, a kiadásokat és bevételeket részletező költségvetést készítenek. Ennek kidolgozása nem egyszerű feladat, különösen, ha a családnak kevés a jövedelme, fogalmaznak, úgy vélik azonban, hogy éppen az ilyen esetekben van a legnagyobb szükség az átláthatóságra és a rendszerességre. Egy kiegyensúlyozatlan büdzsé ugyanis szerintük automatikusan hozza magával az eladósodást.

A kézikönyv bevezetésként sorra veszi azokat a tényezőket, amelyek az embereket a lehetőségeiket meghaladó kiadásokra ösztönzik. Első helyen a reklámok, valamint a mások elvárásainak való megfelelési kényszer áll, de a szerzők szerint a gyermekek részéről érkező, a szülőket gyakran előre nem látott kiadásokra kényszerítő nyomást sem szabad alábecsülni.

Ezt követően tizennyolc munkalapon tárgyalják a leggyakoribb rendszeres, illetve elkerülhetetlen alkalmi kiadásokat, és a munka alaposságát mutatja, hogy nem csak a lakbérrel vagy a lakás havi törlesztő-részletével, az energia- vagy a közüzemi számlákkal foglalkoznak, hanem a háziállatok ellátása kapcsán felmerülő költségekre is figyelmet fordítanak.

A szerzők egyik javaslata az, hogy a lakhatással kapcsolatos kiadásokat mindjárt a hónap elején kell rendezni, amikor a családi kasszában még megfelelő összeg áll rendelkezésre, de a dokumentum legnagyobb pozitívuma az, hogy számos kiadás kapcsán felteszi a kérdést: valóban szükség van-e az adott termékre vagy szolgáltatásra?

A családok anyagi helyzete még hosszú ideig téma lesz Franciaországban, a köztársasági mediátor által február végén közzétett jelentésből ugyanis kiderül: 15 millióra rúg azoknak a franciáknak a száma, akik a hónap végén komoly anyagi nehézségekkel szembesülnek. A mediátor szerint mindez komoly "társadalmi idegességet" eredményez, ami erőszakos megnyilvánulások formájában mutatkozik meg, és amellyel a kormánynak sürgősen foglalkoznia kell, ha a jelenlegi társadalmi modellt meg akarja őrizni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×