eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Bulldózerek a luxusvillák ellen

Külföldi menedékjogért folyamodtak egy Moszkva-környéki falu lakosai, miután a hatóságok folytatták a településen a házak lerombolását. Az ingatlanvitában az önkormányzat azt állítja: joga van földre, de ezt mondják az amúgy jómódú közösség lakosai is.

A Moszkvához közeli Recsnyik nem egyszerű falu. Egyrészt azért, mert a diktatúrákban látott jelenetek játszódnak le benne - a hatóságok bulldózerrel bontják a házakat. Másrészt azért, mert a lakosok nem egyszerű, hétköznapi emberek, hanem az orosz elit vagy legalábbis a középosztály tagjai. De mivel a Szovjetunió utáni világ a magántulajdonra épül, felháborítja őket, hogy ki akarják telepíteni őket lebontásra ítélt ingatlanjaikból.

Az negyedbe a hét elején érkeztek meg a dózerek és a rendőrség alakulatai - a lakók szerint felrúgva azt a megállapodást, hogy a hétvégéig időt adnak nekik a kiköltözésre. Szerintük az eredeti alku arról szólt, hogy csak a használaton kívüli házakat bontják le. "Felháborító, ahogy a hatóságok a -25 fokos fagyban az utcára kényszerítik az embereket" - mondta a lakók egyik képviselője. A helyiek ezek után küldöttséget menesztettek az amerikai és német nagykövetségre, hogy menedékjogot kérjenek.

A helyi közösség évek óta vitázik a moszkvai önkormányzattal. A hivatalos szervek szerint a falut egy természetvédelmi területen húzták fel a Moszkva folyó partján - azaz, illegálisan. Csakhogy, a helyiek szerint még a szovjet időkben kaptak tulajdonjogot. Igen, de ezek a jogok már nem érvényesek - vág vissza Jurij Luzskov moszkvai polgármester.

A lakosok között parlamenti képviselők, kormányzók, veteránok és celebek egyaránt megtalálhatók, de az önkormányzat értésre adta, hogy nem lesz elnéző velük. A helyiek ezt érzékelték is, és arra panaszkodnak, hogy a bontók esetenként be sem mutatják a bírósági végzést.

Tudósítók megjegyzik: az eredeti engedély egy "kertváros" építésére szólt, amit úgyis lehet értelmezni, hogy csak hétvégi házakat, dácsákat emelhettek volna. Tény viszont, hogy azóta néhány luxusvilla is megjelent a faluban. Furcsa módon azonban a közeli, és szintén tiltottnak minősített területen emelt Fantasy Island luxus lakóparkban nem jelentek meg a dózerek - jegyzik meg az tiltakozók.

Luzskov polgármestert sokan vádolják azzal, hogy illegálisan sajátít ki telkeket, amelyeken később megjelenhetnek a befektetők. Recsnyiket is csak néhány éve sorolták a természetvédelmi területhez - amit most indokként használnak fel a bontáshoz. A helyiek szerint valójában oligarcháknak akarják átjátszani a telkeket, mert azt állítják: 100 négyzetméter ára egymillió dollár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×