Egy izgalmas időszak kellős közepén vagyunk – mondta Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki vasárnap Cserényi Gyula tartalékossal együtt, Houstonból jelentkezett be - írja a hirado.hu.
Az Axiom Space Magyarország mellett Lengyelországgal – az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával – és Indiával közösen a három nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra a következő küldetése, az Axiom Mission 4 (Ax-4) keretében. A HUNOR-program kiválasztottja, Kapu Tibor kutatóűrhajós és tartalékosa, Cserényi Gyula kiképzése már javában zajlik. Ennek részleteiről számoltak be.
„Az űrállomáson minden olyan alapvető életkörülményt, ami a Földön adott, meg kell teremteni. Így például azt a légáramlatot is, ami elvonja tőlünk a testhőt, és eljuttatja a kilélegzett levegőt a szűrőrendszerekbe. Bár a legtöbb étel nem morzsál, ha mégis, fontos, hogy rögtön felporszívózzunk, mert a morzsák eltömíthetik a szűrőket” – mondta Kapu Tibor.
Az étkezés kapcsán azt is elárulta, hogy egy 200 tételből álló menüsorból választhatnak az űrhajósok az állomáson, ezek közül nekik 70-et kellett kipróbálniuk. „Az a lényege a fent elfogyasztható ételeknek, hogy egészségesek legyenek és biztosítsák a megfelelő tápanyagokat. Emellett
sótlanok, mert ez az ásványi anyag nagyban hozzájárul a csontsűrűség csökkenéséhez.
„A vészhelyzeti kiképzés mellett olyan dolgokra is felkészítenek minket, mint a mosakodás, a pakolás, a beágyazás. Az itthon öt perc alatt elvégezhető triviális dolgokra az űrben 35 lépéses, szigorú utasítás van” – tette hozzá Cserényi Gyula. Ezek közül kiemelték a porszívózást: az űrállomáson három különböző eszköz van erre, mindegyiket máshogy kell használni, és az sem mindegy, hogy melyiket hova dugják be.
Az űrhajósok arról is beszéltek, milyen az a kapszula, amellyel eljutnak a célállomásig. Elmesélték, hogy amikor a kapszula életnagyságú modelljébe léptek, felmerült bennük, hogyan veszik majd le ott az űrruhát, a tér ugyanis kicsi, a szkafandert pedig fel- és levenni is nagyon hosszadalmas.