eur:
396.78
usd:
362.22
bux:
70008.9
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina

Már a kiképzés helyszínén a magyar űrhajósok

Megkezdődik az Ax-4 legénysége, köztük Kapu Tibor magyar űrhajós kiképzése Houstonban.

Megérkezett Houstonba hétfőre az Axiom Space Ax-4 küldetésének teljes legénysége - köztük Kapu Tibor magyar űrhajós -, hogy megkezdjék kiképzésüket - közölte a houstoni központú cég hétfőn a honlapján.

Az Axiom Space hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországgal, Lengyelországgal - az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával - és Indiával partnerségben a három nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra következő küldetése, az Axiom Mission 4 (Ax-4) keretében.

A küldetés amerikai parancsnoka, Peggy Whitson mellett Kapu Tibor és a lengyel Slawosz Uznanski küldetésspecialisták, valamint az indiai Shubhanshu Shukla pilóta lesz a legénység tagja.

A közleményben ugyanakkor megjegyzik, hogy a legénység kijelölt tagjai még a Nemzetközi Űrállomás működtetésében résztvevő nemzetközi partnerekből álló testület (Multilateral Crew Operations Panel) hivatalos jóváhagyására várnak.

"Ez a küldetés kitágítja a látóhatárt az ambiciózus tudományos, technológiai és gazdasági célokat kitűző nemzetek számára" - hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint az Ax-4 küldetés nagy hangsúlyt helyez a tudományos kutatásra, a technológiatesztelésre és az űr kereskedelmi célú használatára. A küldetés célja az együttműködés elősegítése a tudás, a források és a lehetőségek megosztásán keresztül a résztvevő partnerekkel, amelyek így megszilárdíthatják vezető szerepüket a növekvő űrközösségben - teszik hozzá.

Az Ax-4 küldetésének legénysége az Axiom Space vállalattal kötött megállapodások nyomán állt össze. A közlemény szerint a magyar kormánnyal 2022 júliusában írtak alá egyetértési nyilatkozatot és 2023 szeptemberében egy keretszerződést a magyar űrhajós feljuttatásáról.

Az Ax-4 Floridából indul majd a világűrbe a SpaceX Falcon-9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a várakozások szerint 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. A lehetséges indulás időpontját egyelőre nem közölték.

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program Facebook-oldala szerint Kapu Tibor és a magyar tartalékűrhajós, Cserényi Gyula már a múlt héten megérkezett Houstonba.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Óriási nyomás nehezedik Nicolas Maduro újraválasztott venezuelai elnökre, mert egyszerre áll külföldi támadás és belföldi össztűz alatt a választtási visszaélések miatt, ráadásul az ország gazdasága is romokban hever – mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Császár Gábor a férfi kézisek kieséséről: jár a kalapemelés a magyar csapatnak

Túl korán sikerült fordítani, mert az várható volt, hogy a házigazdák egészen a legvégéig bírni fogják a nyomást, és nem fognak kipukkadni – mondta a magyar–francia mérkőzésről a Veszprém és a PSG korábbi kézilabdázója. Császár Gábor hozzátette: a magyar csapat minden dicséretet megérdemel, mert csak egy hajszálon múlt a továbbjutása egy nagyon erős csoportból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×