eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Gólya a Somogy megyei Iharosberényben 2021. március 21-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Emberemlékezet óta nem történt ilyen egy magyar faluban

Kisbágyonban visszatért fészkébe a község gólyája. Idén korábban érkezett mint az előző években, így az egész vármegyében ő jött vissza elsőként téli útjáról.

Kedden az egész falut lázban tartotta a hír, hogy megérkezett téli útjáról és elfoglalta fészkét a hosszú csőrű vándor. Nagy Attiláné, Kisbágyon polgármestere a nool.hu-nak arról beszélt, hogy emberemlékezet óta él a faluban gólya, így annak fészke már kiváló tájékozódási pont a helyi és környékbeli lakóknak.

A fészek a falu központjában egy villanyoszlopon áll, a templomhoz közel. A gólyák nagyon jól érzik magukat a településen és a helyiek is örülnek jelenlétüknek. Minden évben sikeres a költés is, három-négy fiókát is nevel a pár.

A kisbágyoni idén vármegyénk első gólyája, minden évben a vizslás-újlaki madárral futnak versenyt ezért a címért – tájékoztatott Papp Ferenc, a a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei elnöke. Hozzátette: mivel ezen a példányon nincsen jeladó, amit korábban az Őrhalomban élő Báró viselt, így nem tudják pontosan hol tölti a telet. Azonban az, hogy ilyen korán visszatért hazánkba azt jelzi, hogy valahol a Földközi-tenger partján telelt,

egészen biztos, hogy nem Afrikából jött.

Szokás szerint a hím érkezett először, a párja akár egy hónapot is késhet.

Tavaly egyébként Nógrád vármegyét kiemelkedő számú költőpár választotta otthonául. 77 fészekaljból repült ki fióka.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×