eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Drámai eredmények a legkisebbek kütyüzéséről és tévézéséről

Egy új kutatás szerint kétéves kor előtt egyáltalán nem is lenne szabad képernyő elé ültetni a gyerekeket, mert negatív hatással lehet a fejlődésükre.

A tévénézés eltérítheti a gyerekeket a fizikai tevékenységektől, és kevésbé vonzóvá teszi az önálló játékot. Egy friss kutatás szerint a túlzott képernyőnézés ezen túlmenően atipikus szenzoros információfeldolgozáshoz is vezethet - írja a Science Alert cikke alapján a 24.hu.

Mint írják, szenzoros zavarról akkor van szó, amikor bizonyos ingerek feldolgozása az agynak, annak teljesítménygyengülése miatt rosszabb, atipikus. Ennek legjellemzőbb tünetei a figyelem- és koncentrációs problémák, illetve a viselkedéssel és magatartással kapcsolatos gondok, sőt, akár mozgáskoordinációs hibák és megkésett beszédfejlődés is tapasztalható.

Az egyesült államokbeli National Children’s Study adatait használó tanulmány szerzői szerint azoknál a gyerekeknél, akik 2 éves koruk előtt több időt töltöttek tévézéssel, nagyobb valószínűséggel alakultak ki atipikus viselkedési jegyek 3 éves koruk előtt, és

egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek valószínűsége annál nagyobb, minél több időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt naponta.

A tanulmányban közzétett eredmények 1471 gyermek gondviselőinek válaszain alapszik. Eszerint az 1 évesek esetében az első év során bármely képernyő előtt eltöltött idő 105 százalékkal növelte a későbbi, általában 33 hónapos korban azonosított szenzoros feldolgozási problémák kialakulásának esélyét. 18 hónapos korban az arány 23 százalékosra, 2 éves kornál 20 százalékosra csökkent.

A lap hozzáteszi, a kutatók nem tudták egyértelműen megállapítani a direkt kapcsolatot a képernyő előtt töltött idő és az atipikus szenzoros feldolgozás között, ugyanakkor jelezték, hogy a képernyőfüggés számos egészségügyi problémát, többek között alvászavart, a beszéd megjelenésének késését, viselkedési problémákat és akár autizmus spektrumzavart (ASD) is okozhat.

Emiatt számos szakértő javasolja, hogy 2 éves kor előtt a gyermekek lehetőleg ne nézzenek tévét, 2 és 5 éves kor között pedig legfeljebb napi egy órát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×