eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról a Semmelweis Ignác-díj átadásán készült Budapesten 2021. május 25-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, pontosan mennyi pénzt kap a Nobel-díj mellé Karikó Katalin

A díjon kívül az elismerés mellé járó pénzösszegen is osztoznia kell Drew Weissmannal.

A Nobel Alapítvány szeptember közepén jelentette be, hogy 2023-ben 1 millió svéd koronával (mintegy 90 ezer dollárral) 11 millió koronára (986 270 dollárra) emeli a friss Nobel-díjak összegét, hogy ezzel ellensúlyozza a svéd valuta gyengülését, és annak megvan a fedezete a büdzséjében.

A hétfő döntés értelmében idén az orvosi Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman kapja. Ebben az esetben a 11 millió koronás összegen a két díjazott egyenlő mértékben osztozik. Az összeg a friss, október 2-i árfolyamon (33,47 forint) számolva 368,2 millió forintot jelent, ennek a fele 183,1 millió forintra rúg – írja a hvg.hu.

Ráadásul személyi jövedelemadót sem kell fizetni az összeg után Magyarországon, mert az szja-törvény 2002-es módosítása óta a Nobel-díjjal járó pénzösszeg adómentes.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×