eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel 2023. június 3-án készült Karikó Katalinról a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után.
Nyitókép: Hegedüs Róbert

Szabó Gábor: a Nobel-bizottság szégyene lett volna, ha nem Karikó Katalin kapja a díjat

A Szegedi Tudományegyetem fizikus professzora szerint Karikó Katalint lenyűgözte a Nobel-díj elnyerése.

"A kollégák már két évvel ezelőtt nagyon reménykedtek, de akkor próbáltam lehűteni a reményeket, mert ismerve a Nobel-díjak odaítélésének a menetét, olyan hamar kizárt, hogy Nobel-díjat adjanak. Tavaly sem voltam még nagyon csalódott, mert úgy voltam, hogy még ez belefér, de Katival beszélgetve mondtam neki, hogy ha jövőre nem kapod meg a Nobel-díjat, akkor az már a Nobel-bizottság szégyene" – mondta az InfoRádióban Szabó Gábor.

A Szegedi Tudományegyetem fizikus professzora jól ismeri a hétfőn az mRNS-technológia kifejlesztéséért orvosi-élettani Nobel-díjat kiérdemlő Karikó Katalint, mert annak idején nemcsak évfolyamtársak voltak a József Attila Tudományegyetemen, hanem egy kollégiumban is laktak, és a diákbizottságnak is mindketten tagjai voltak, és az utóbbi időben is többször folytathatott vele magánbeszélgetéseket.

"Nagyon számon tartotta azt, hogy valamikor a JATE-n végzett, és a tanárainak is, meg annak a diákközösségnek, amiben akkor éltünk, nagyon sokat köszönhet" – emelte ki Szabó Gábor és hozzátette, az egyetemi indulásnak meghatározó szerepe van. Erről beszélt Karikó Katalin is két évvel ezelőtt az SZTE évnyitóján tartott ünnepi beszédében, ahol azt hangsúlyozta a diákoknak, hogy az életüknek egy olyan szakaszába kerülnek, amikor nagyon sok mindent fel tudnak halmozni, például emberi kapcsolatokat, barátságokat és szakmai hálózatokat.

A bejelentést követően volt egy zártkörű háttérbeszélgetés, amelyen Szabó Gábor is részt vett.

"Azzal együtt, hogy nyilvánvalóan mindenki, így ő is számított rá, azért természetesen mégiscsak lenyűgözte, azt lehetett látni rajta.

Száznál is több igen tekintélyes díjat kapott, de ez azért mégiscsak a Nobel-díj"

– mondta arról, hogy miként fogadta az elismerést a biokémikus.

A beszélgetésen egyébként ismét a fiataloknak üzent, mégpedig azt, amit még kisújszállási gimnazista korában a Selye Jánosnak a stresszről szóló könyvében olvasott: törődjenek azzal, amit meg tudnak változtatni, azt változtassák meg, és ne őröljék magukat olyan dolgokon, amin nem tudnak változtatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×