eur:
382
usd:
354.25
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
Nyitókép: Cseke Csilla

Karikó Katalin: sokéves kutatás vezetett az mRNS vakcina kifejlesztéséhez

Az új magyar Nobel-díjas a Pennsylvania Egyetemen tudós társával, Drew Weissman-nel tartott online sajtótájékoztatót.

A Pennsylvania Egyetem vezetőinek méltató szavai után Karikó Katalin mesélt a kutatómunkájukról. Mint mondta 1997 találkoztak először Drew Weissman-nel méghozzá az egyetem egyik kávé automatája előtt. Hamarosan közös kutatómunkába kezdtek és bár később két különböző épületben, külön tudós csapattal dolgoztak mégis szorosan együtt működtek egymással.

Karikó Katalin elmondta, hogy velük párhuzamosan több kutató központban is folyt a munka. A pandémia igazából csak felgyorsította ezeket, több pénzt, több lehetőséget kaptak a tudósok.

Arról is beszélt, hogy az mRNS technológia új távlakokat nyit a gyógyszerkutatásban és remélhetően hamarosan a jelenlegieknél hatékonyabb gyógymódok állhatnak majd az emberiség rendelkezésére.

A mainzi székhelyű BioNTech is gratulált Karikó Katalinnak és az amerikai Drew Weissmannak, amiért ők kapják idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A cég közleménye szerint kettejük munkája úttörőnek bizonyult, és fontos fejlesztéssel járultak hozzá a BioNTech/Pfizer mRNS-alapú Covid-19-oltóanyagának kifejlesztéséhez.

"Nagy becsben tartjuk Katit és Drewt szenvedélyükért, állhatatosságukért és elkötelezettségükért" - olvasható a vállalat méltatásában.

A magyar tudós még mindig tanácsadóként dolgozik a BioNTechnél, ahol 2013-tól 2022-ig a cég alelnöke volt. A vállalat hangsúlyozta: a kitüntetésnek arra kell sarkallnia a kutatókat világszerte, hogy folytassák kutatói tevékenységüket, kiaknázva az új hatóanyagok teljes potenciálját.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus az amerikai Drew Weissmannal megosztva kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Radó Péter: Sokkolóak a friss PISA-eredmények, Európa hozzánk romlott

Radó Péter: Sokkolóak a friss PISA-eredmények, Európa hozzánk romlott

Az OECD 2022-es PISA vizsgálata, amely háromévente – most kivételesen négy év után – a 15 évesek alapvető szövegértési, matematikai és természettudományi kompetenciáit (alkalmazható tudását) méri, kivételesen nem a magyar közoktatás eredményei miatt válthat ki megdöbbenést. Európa korábban a világ élvonalába tartozó közoktatási rendszerei ugyanis rettenetes, a PISA-mérések történetében példátlan mértékű teljesítményzuhanást produkáltak. Már nemcsak Magyarország hosszú távú versenyképessége miatt aggódhatunk, de egész Európáért is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×