eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
Nyitókép: Cseke Csilla

Karikó Katalin: sokéves kutatás vezetett az mRNS vakcina kifejlesztéséhez

Az új magyar Nobel-díjas a Pennsylvania Egyetemen tudós társával, Drew Weissman-nel tartott online sajtótájékoztatót.

A Pennsylvania Egyetem vezetőinek méltató szavai után Karikó Katalin mesélt a kutatómunkájukról. Mint mondta 1997 találkoztak először Drew Weissman-nel méghozzá az egyetem egyik kávé automatája előtt. Hamarosan közös kutatómunkába kezdtek és bár később két különböző épületben, külön tudós csapattal dolgoztak mégis szorosan együtt működtek egymással.

Karikó Katalin elmondta, hogy velük párhuzamosan több kutató központban is folyt a munka. A pandémia igazából csak felgyorsította ezeket, több pénzt, több lehetőséget kaptak a tudósok.

Arról is beszélt, hogy az mRNS technológia új távlakokat nyit a gyógyszerkutatásban és remélhetően hamarosan a jelenlegieknél hatékonyabb gyógymódok állhatnak majd az emberiség rendelkezésére.

A mainzi székhelyű BioNTech is gratulált Karikó Katalinnak és az amerikai Drew Weissmannak, amiért ők kapják idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A cég közleménye szerint kettejük munkája úttörőnek bizonyult, és fontos fejlesztéssel járultak hozzá a BioNTech/Pfizer mRNS-alapú Covid-19-oltóanyagának kifejlesztéséhez.

"Nagy becsben tartjuk Katit és Drewt szenvedélyükért, állhatatosságukért és elkötelezettségükért" - olvasható a vállalat méltatásában.

A magyar tudós még mindig tanácsadóként dolgozik a BioNTechnél, ahol 2013-tól 2022-ig a cég alelnöke volt. A vállalat hangsúlyozta: a kitüntetésnek arra kell sarkallnia a kutatókat világszerte, hogy folytassák kutatói tevékenységüket, kiaknázva az új hatóanyagok teljes potenciálját.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus az amerikai Drew Weissmannal megosztva kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×