eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Freund Tamás alelnök a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 188. közgyűlésén 2017. május 8-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A kitartás, a lelkesedés és a meggyőződés diadala – Freund Tamás MTA-elnök Karikó Katalin Nobel-díjáról

Karikó Katalinnak és amerikai kutatótársának, Drew Weissmannek ítélték az idei orvosi Nobel-díjat – jelentette be hétfőnt a Svéd Királyi Akadémia. Az InfoRádiónak nyilatkozó Freund Tamás MTA-elnök szerint minden magyar ember büszke lehet a magyar származású biokémikusra, akinek nemcsak tudományos munkássága, hanem hite és önbizalma is párját ritkítja.

Minden magyar ember büszke és boldog lehet most – kommentálta az InfoRádió megkeresésére Karikó Katalin orvosi-élettani Nobel-díját Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

"Óriási, a legnagyobb tudományos elismerés, és ezt egy magyar ember kapta, aki Magyarországon végezte az iskoláit, kezdő kutatói lépéseit is Magyarországon, Szegeden, a Szegedi Biológiai Központban tette, ott indultak el azok az mRNS-kutatásai, amelyekből végül a Nobel-díj értékű felfedezések lettek. Úgyhogy joggal vagyunk büszkék Karikó Katalinra mint magyar tudósra" – részletezte Freund Tamás.

Itthon sokan már évek óta vágytak Karikó Katalin elismerésére, ezért az MTA-elnököt arról is kérdeztük, miért épp most kapta meg ezt a Nobel-díjat a biokémikus az amerikai Drew Weissmannel együtt.

"Az ilyen nagy horderejű felfedezéseknél általában várnak egy-két évet, hogy kiderüljenek az esetleges mellékhatások, illetve akár arra is, hogy valaki megcáfolja a felfedezés lényegét. A körülményeket is fel kell tárni, hogy esetlegesen kik vettek még részt benne, kik játszhattak még döntő szerepet a felfedezésben. A Nobel-díj bizottság ilyenkor mindig megfelelő körültekintéssel jár el. A felfedezés valóban óriási: ha a jövőben bármilyen kórokozó tűnik fel, ezzel az mRNS-technológiával a vakcina gyorsabban kifejleszthető, mint bármi más korábbi módszerrel" – mutatott rá Freund Tamás.

Ez ráadásul szerinte csak a felfedezés egyik hozadéka, az onkológia területén is alapvető jelentősége lehet ennek az új technológiának.

Azért nem vezetett egyenes út a a legnagyobb tudományos elismerésig, Freund Tamás szerint az is fontos, hogy mit üzen a fiataloknak akár Karikó Katalin személyisége, akár a tevékenysége.

"Hite és önbizalma valami hihetetlen, abszolút párját ritkító. Ő maga számolt be róla, hogy nem egyszer találta magát szemben olyan furcsa helyzettel, hogy a műszereit, a könyveit kipakolták a folyosóra, hogy hagyja el a kutatóhelyiségét, mert megszűnt a kutatási támogatás, de ő soha nem vesztette el a hitét és az önbizalmát, a legnehezebb periódusokon is átküzdötte magát, annyira hitt a felfedezése jelentőségében. Aztán igaza is lett. Kitartása, meggyőződése és lelkesedése példaadó" – mondta Freund Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×