eur:
379.06
usd:
348.56
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Facebook/Fényes Lóránd

Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál

Három éven át készült a felvétel a mintegy 1300 fényévre található Írisz csillagködről.

Fényes Lóránd honlapján a hét elején tette közzé az alkotást, amely sok órányi exponálás és utómunka eredménye. Az Írisz-ködöt sikerült megörökítenie, ami mintegy 1300 fényévre található a Földtől, és 6 fényév széles.

Azt írja róla: "Vizuális észlelők számára az NGC 7023 (vagyis az Írisz-köd) egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd, ami egy 7 magnitúdós csillagot ölel körbe. Nagy távcsövekben, egészen tökéletes ég alatt sötét sávok is érzékelhetőek, ám ezt én még nem tapasztaltam. Azonban a fényképeken már sokkal mélyebb látványt nyújt az objektum, hiszen az NGC 7023 a Tejút egy csillagközi porral gazdagon borított területén fekszik."

A honlapon megtalálható csillag térkép azt is megmutatja, merre is található a kéken ragyogó nebula.

A NASA a nap képének választotta a látványos fotót, és honlapján is közzétette. Ez egyébként nem először fordult elő: már több fotója lett a nap képe az amerikai űrkutatási hivatalnál.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×