eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (Hungarian Scientific Panel on Climate Change, HuPCC) alelnöke beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál fenntarthatósági konferenciáján Budapesten 2022. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ürge-Vorsatz Diána: ijesztő jövő felé halad a világ

A klímakutató az ENSZ testülete nemrégiben választotta meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület új alelnökévé.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet 1988-ban alapította az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az IPCC avégett született, hogy a döntéshozók képesek legyenek eligazodni a már akkoriban is nagyon ellenmondásos, vagy legalábbis rendkívül komplex, éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredmények útvesztőjében. Emellett alapvető cél volt, hogy a testület úgy összegezze a meglévő tudományos ismereteket, hogy a kormányok azokat el is fogadják, elkerülendő az olyan vitákat a későbbi nemzetközi tárgyalásokon, amik abból erednek, hogy az egyes országok kutatói mást és mást mondanak – magyarázta Ürge-Vorsatz Diána az InfoRádióban. Az volt a cél, „hogy legyen egy mindenki által elfogadott alap tudományos dokumentum, amire már lehet építeni azután a nagyobb politikai megegyezéseket.”

A klímakutató nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy több mint 90 ország képviselőjének bizalmát megkapva egyike lehet a szervezet három alelnökének. Megjegyezte: természetesen az adott jelöltek ismertsége és szaktudása is sokat nyom a latba, de miután az ENSZ alapvetően egy diplomáciai szervezet, végső soron nem ő, hanem Magyarország kapta a szavazatot. A kinevezést hatalmas felelősségnek nevezte, mondván

az éghajlatváltozással kapcsolatos döntéseken, és az ezekkel kapcsolatos nemzetközi egyezményeken egyre nagyobb a politikai nyomás,

hiszen hatalmas gazdasági érdekekről, vagy ellenérdekekről is szó van.

„Egyre több az érdekelt, ellenérdekelt csoport, nem beszélve az éghajlatváltozással kapcsolatos hatalmas pénzáramlásokról.”

Ürge-Vorsatz Diana úgy véli, a vállalásoknak köszönhetően tapasztalható némi javulás, mi több, az ENSZ legutóbbi, tavaszi jelentésében le is szögezte, hogy bizonyos országok valóban csökkenteni tudták a kibocsátásukat, aminek eredményeként a szervezet már „levette a Földet a legrosszabb éghajlatváltozási pályáról”. Mint mondta, egyes számítások alapján – a korábbi kibocsátási pályák miatt – akár 5-6 Celsius-fokkal is megnövekedhetett volna a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előttihez képest az évszázad végéig, most viszont inkább már úgy látják, hogy ez – remélhetőleg – nem fog 4 fok fölé menni, akkor sem, ha nem kerülnek további szakpolitikák bevezetésre.

Amennyiben viszont a vállalásokat mindenki maradéktalanul betartja, durván 2,5-3 fokos emelkedés valószínűsíthető az évszázad második felére – tette hozzá a szakértő.

„Ez sajnos még mindig nagyon ijesztő, mert már egy 1,5 fokos melegedés is visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat be”

– hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána, példaként említve az óceáni áramlási rendszerek összeomlását, a grönlandi jég végérvényes elolvadását vagy az amazonasi esőerdők elszavannásodását.

Az ENSZ ezért is hangsúlyozza, hogy minden tized fok melegedés számít, és hogy mennyire fontos megállítani a globális felmelegedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×