eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Megvan, hogyan lehet valóban leszokni a körömrágásról

Hat hét alatt el lehet hagyni a rossz szokást.

A körmüket rágók vagy bőrüket kaparók segítségére siethet egy friss kutatás szerint az, ha új szokást építenek be mindennapjaikba – írja a NBC News.

A haj vagy a bőr kényszeres tépkedése vagy piszkálása becslések szerint az emberek öt százalékát érinti:

ők még akkor sem képesek felhagyni ezzel a rossz szokással, ha az sebeket ejt rajtuk.

A JAMA Dermatology című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy a szokáshelyettesítésnek nevezett megközelítés segíthet eltüntetni ezeket a viselkedési formákat mindennapjaikból. Az új szokás – amely lehetett az ujjbegyek, a tenyér vagy a kar hátuljának legalább napi kétszeri gyengéd dörzsölés – nem mindenkin segített, de a vizsgálatban részt vevők mintegy 53 százaléka mondta, hogy legalább némi javulást tapasztalt, míg a kontrollcsoportban részt vevők mintegy 20 százaléka fogalmazott így.

A tanulmány további megerősítésre szorul, ennek ellenére a szakértők szerint az eredmények biztatóak.

A hathetes vizsgálatban Steffen Moritz és munkatársai 268 olyan embert vizsgáltak, aki trichotillomániában szenvedett – ez olyan állapot, amelyben az emberek stresszre vagy önnyugtatásra reagálva tépik ki saját szőrszálaikat vagy rágták a körmüket, esetleg szájukat

A kutatók véletlenszerűen két csoportba osztották az önkénteseket. Az egyik csoport egy kézikönyvet és egy videót kapott, amely megmutatta nekik, hogyan alakítsák ki az új, kevésbé káros szokást úgy, hogy finoman megdörzsölik az ujjbegyüket, a tenyerüket vagy a karjukat, valahányszor késztetést éreznek arra, hogy rágják a körmüket vagy más testrészüket piszkálják. Arra is utasították őket, hogy akkor gyakorolják az új szokást, amikor nem éreztek késztetést a húzásra, piszkálásra vagy harapásra.

A kontrollcsoport tagjainak azt mondták, várólistára kerültek, és csak a kísérlet befejeztével tanították meg nekik a szokáshelyettesítést.

Az ilyen típusú kényszeres viselkedésekre gyógyszeres terápia nincsen, bár egyes szereket alapvető felhasználási területükön kívül az ilyen viselkedések elnyomására is fel szoktak írni az orvosok.

Viselkedésterápiával enyhíthető az állapot: Moritz szerint az ő módszerük abban kiemelkedő, hogy az elkerülni kívánt viselkedést egy olyan váltja fel, amely kellemes érzést vált ki, akárcsak időnként maga a bőrtépkedés vagy a rágás.

Az első eredmények biztatók, de szakértők szerint a hathetes periódus még rövid ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőlük: további kutatásra van szükség.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×