eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Insomnia people and mobile addiction concepts.
Nyitókép: Boy_Anupong / Getty

Megfogta egymás kezét az álmatlanság és a cukorbetegség

Egy friss kutatás szerint azoknak, akik nehezebben alszanak el vagy sokszor ébrednek, magasabb a vércukorszintjük, mint azoknak, akiknek semmilyen gondjuk nincs az alvással.

Az eredmények azt sugallják, hogy az alvási problémák összefüggésbe hozhatók a kettes típusú diabétesz kialakulásával, és a rossz alvás gyógyszeres vagy életmódbeli változásokkal történő kezelése csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját – írja a MedicalXpress.

Az álmatlanságot, a kései lefekvést és a kevés alvást már korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel: most arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy az alvási mintázat hathat-e a vércukorszintre.

A kutatást a Bristoli Egyetem szakembere végezték a Manchesteri Egyetem és a Harvard közreműködésével. A HbA1c-szint mérésével igyekeztek kideríteni, hogy az álmatlanság, az alvás időtartama, a nappali álmosságérzet, a nap közbeni szunyókálás és a bagoly vagy pacsirta életmód hogyan hat a vércukorszintre.

Az Egyesült Királyságban élő közel 340 ezer felnőtt körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy

azoknak az embereknek, akik arról számoltak be, hogy nehezen tudnak elaludni, magasabb volt a vércukorszintje,

mint azoknak, akik azt mondták, hogy soha, ritkán vagy csak néha voltak ilyen nehézségeik. A kutatócsoport nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy más alvásjellemzők hatással lennének a vércukorszintre.

James Liu, a Bristoli Orvosi Iskola (PHS) és az MRC Integratív Epidemiológiai Egység (IEU) vezető munkatársa szeront eredményeik azt jelentik, hogy csak Nagy-Britanniában több mint 27 ezer ember kerülhetné el a cukorbetegséget csak azzal, ha álmatlanságát kezelnék. Az Egyesült Királyság orvosoknak szóló iránymutatásai kognitív viselkedésterápiát javasolnak az álmatlanságra, illetve rövid távon altató használatát vagy melatonin-hormonnal történő kezelést, ha az nem használna.

"Fontos azonban tudatosítani, hogy a kettes típusú cukorbetegség összetett állapot, több kockázati tényezővel. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív életmód, valamint az elegendő alvás mind-mind a jó egészség alapvető összetevői mindenki számára, beleértve azokat is, akiket a kettes típusú cukorbetegség veszélye fenyeget, vagy akik ezzel élnek" – kommentálta az eredményt Faye Riley, a Diabetes UK kutatási kommunikációs vezetője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×