eur:
387.84
usd:
358.27
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Insomnia people and mobile addiction concepts.
Nyitókép: Boy_Anupong / Getty

Megfogta egymás kezét az álmatlanság és a cukorbetegség

Egy friss kutatás szerint azoknak, akik nehezebben alszanak el vagy sokszor ébrednek, magasabb a vércukorszintjük, mint azoknak, akiknek semmilyen gondjuk nincs az alvással.

Az eredmények azt sugallják, hogy az alvási problémák összefüggésbe hozhatók a kettes típusú diabétesz kialakulásával, és a rossz alvás gyógyszeres vagy életmódbeli változásokkal történő kezelése csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját – írja a MedicalXpress.

Az álmatlanságot, a kései lefekvést és a kevés alvást már korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel: most arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy az alvási mintázat hathat-e a vércukorszintre.

A kutatást a Bristoli Egyetem szakembere végezték a Manchesteri Egyetem és a Harvard közreműködésével. A HbA1c-szint mérésével igyekeztek kideríteni, hogy az álmatlanság, az alvás időtartama, a nappali álmosságérzet, a nap közbeni szunyókálás és a bagoly vagy pacsirta életmód hogyan hat a vércukorszintre.

Az Egyesült Királyságban élő közel 340 ezer felnőtt körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy

azoknak az embereknek, akik arról számoltak be, hogy nehezen tudnak elaludni, magasabb volt a vércukorszintje,

mint azoknak, akik azt mondták, hogy soha, ritkán vagy csak néha voltak ilyen nehézségeik. A kutatócsoport nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy más alvásjellemzők hatással lennének a vércukorszintre.

James Liu, a Bristoli Orvosi Iskola (PHS) és az MRC Integratív Epidemiológiai Egység (IEU) vezető munkatársa szeront eredményeik azt jelentik, hogy csak Nagy-Britanniában több mint 27 ezer ember kerülhetné el a cukorbetegséget csak azzal, ha álmatlanságát kezelnék. Az Egyesült Királyság orvosoknak szóló iránymutatásai kognitív viselkedésterápiát javasolnak az álmatlanságra, illetve rövid távon altató használatát vagy melatonin-hormonnal történő kezelést, ha az nem használna.

"Fontos azonban tudatosítani, hogy a kettes típusú cukorbetegség összetett állapot, több kockázati tényezővel. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív életmód, valamint az elegendő alvás mind-mind a jó egészség alapvető összetevői mindenki számára, beleértve azokat is, akiket a kettes típusú cukorbetegség veszélye fenyeget, vagy akik ezzel élnek" – kommentálta az eredményt Faye Riley, a Diabetes UK kutatási kommunikációs vezetője.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×