eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Legalább kétezer láb megmentéséért indított kampányt egy magyar sebész

Színészek, zenészek és sportolók részvételével indult el a Legyél Te is lábmentő! című kampány. A felhívás célja, hogy a cukorbetegek megismerjék azokat a praktikákat, melyek mindennapos alkalmazásával elkerülhető a végtagamputáció. Kökény Zoltán sebészorvost, a kampány ötletgazdáját kérdeztük.

Cukorbetegeknek szóló végtagmentő kampány indult. "Magyarországon a cukorbetegség szövődményei miatt évi négyezer amputáció történik, aminek nemzetközi adatok szerint akár a fele megelőzhető lenne, ha a betegek ismernének néhány nagyon egyszerű végtagmentő tanácsot" – hangoztatta Kökény Zoltán.

Példaként említette a végtag-kisebesedés terjedését, a sebek elfertőződését, a kampány célja épp ezek megelőzése. Hogy mi lehet az oka, hogy a legtöbben már későn kapcsolnak, akkor, amikor már csak az amputáció van lehetőségként, arról azt mondta: "A cukorbetegség egyéb szövődményeivel a diabéteszesek jelentős része tisztában van. Tudják, hogy

veseelégtelenségük lehet, hogy a látásukkal gond lehet, akár el is veszíthetik, de valahogy a végtagvesztés nincs benne a köztudatban,

erre szeretnénk felhívni a figyelmet."

Azt azért lehet tudni, hogy egy cukorbeteg embernél az érzőidegek működése jelentősen megváltozik, ez is összefüggésben áll azzal, hogy a betegek már túl későn fordulnak orvoshoz.

"A cukorbetegséggel az a baj, hogy a beteg számára észrevétlenül teszi tönkre az érzőidegeket elsősorban a lábban, a beteg gyakorlatilag nem is veszi észre, hogy nem érzi a fájdalmat, a hőt, a nyomást. Egy egészséges ember, ha belemegy a kavics a cipőjébe, azonnal megérzi. A cukorbeteg nem, és nem is tudja, hogy elveszítette a fájdalomérzékelését, mert ez fokozatosan történik meg" – magyarázta az orvos.

A kampány – mint folytatta – arra irányul, hogy valamilyen érzéskiesés következtében más módon tudják észlelni a betegek a betegségüket, például cipőfelvétel esetén meg kell vizsgálni, hogy nincs-e benne kavics, illetve ha van, nyom-e, a cukorbeteg ugyanis "boldogan eljárkál egész nap a cipőjében kaviccsal".

A hőérzés is elvész a lábakon,

ez pedig radiátor, kályha mellett akár égési sérülésekhez is vezethet – tette hozzá Kökény Zoltán sebész.

"A lábat naponta meg kell vizsgálnia a cukorbetegnek; végtagvesztéshez ugyanis leggyakrabban az vezet, hogy a banális sebek elfertőződnek" – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×