eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Al Pacino példája: annak is lehet kockázata, ha idős férfi nemz gyermeket

Robert de Nirónak 79 évesen született meg a hetedik gyermeke, a 83 éves Al Pacino barátnője pedig a nyolcadik hónapban van: de mi történik, ha ilyen idős férfi nemz gyermeket?

Több kutatás utal arra, hogy az idősebb férfiaktól született gyermekek esetében megnő a koraszülés, illetve a születési rendellenességek, bizonyos rákos megbetegedések vagy idegrendszeri fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata – írja az NBC News. Az általános kockázat alacsony maradt, de így is felmerülnek kérdések, ha valaki kifejezetten idősen nemz gyermeket.

"Az idősebbek már a bibliai idők óta nemzenek gyerekeket. Ez nem új jelenség. Amit nem értettünk még meg, az az, hogy esetleg nagyobb problémakockázattal rendelkező gyerekek születnek-e tőlük" – mondta Arthur Caplan, a New York-i Egyetem orvosi etika professzora.

Az Amerikai Urológiai Társaság és az Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaság is ajánlja, hogy az orvosok beszéljenek a 40 éves és annál idősebb férfiakkal arról, hogy utódaiknál megnövekedhet bizonyos betegségek kockázata.

A férfiak esetében is lehet ugyanis olyan reproduktív ciklusról beszélni, mint a nőknél, még ha esetükben menopauza nincs is.

Egy 2019-es tanulmány szerint az apa életkora jelentős hatással van a gyermek egészségére és fejlődésére: mint megállapította, az idősebb apától született csecsemőknél megnőtt az ajak- vagy szájpadhasadék, a szívbetegségek, az autizmus, a skizofrénia és a bipoláris zavar kockázata. További kutatások szerint az apák magas életkora mérsékelten összefügg a gyermekkori leukémia leggyakoribb formájával, és összefügg a gyermekkori non-Hodgkin limfóma enyhén megnövekedett kockázatával.

2018-ban a Stanford Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a 45 éves vagy idősebb apák által nemzett csecsemők 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel születnek koraszülöttként, mint a 25-34 éves apák által nemzett csecsemők.

Michael Eisenberg, a Stanford kutatásának vezetője szerint a férfiak spermájában évente átlagosan két mutáció zajlik le, ami magyarázza a kockázat megnövekedésének okát – a témával pedig foglalkozni kell, mivel ahogy a nők később szülnek, úgy a férfiak is később válnak apává. A társadalom ugyanakkor velük szemben nem fogalmaz ugyanolyan ítéletet Caplan szerint: a nő idős anyaként felelőtlen, a férfi idős apaként menő.

Hozzátette, hogy a későbbi gyermekvállalásról szóló döntést körültekintően kell meghozni az orvossal, és figyelembe kell venni az ember egyéni egészségi állapotát és gazdasági helyzetét.

Még ebben az esetben is fennáll az az etikai aggály, miszerint egy idős férfi nem élhet elég hosszan ahhoz, hogy érdemben részt vehessen gyermeke életének nagy részében.

Szembemegy ezzel ugyanakkor az a tény, hogy a férfiak idősebb apaként jobb apák lehetnek, mint fiatalon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×