eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Aki így alszik, tovább él, és nem is kevéssel

A férfiak életét akár öt, a nők életét akár két és fél évvel hosszabbíthatja meg az, ha egészséges alvási szokásokat követnek.

Egy friss kutatás szerint hosszabban élhetünk, ha sikerül leszámolnunk bizonyos egészségtelen alvási szokásokkal. Frank Qian, a bostoni Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kutatója úgy találja, a korai halálozás csökkentésében kulcsszerepe lehet az alvásminőség javításának. Ehhez kevés lesz csak több időt az ágyban tölteni, mivel az alvás minősége is befolyásolja, ér-e valamit a több pihenés – írja a CNN.

Mindezzel együtt szükség van arra is, hogy többet aludjunk:

minden éjjel legalább 7-8 óra pihenés kell ahhoz, hogy az alvás előnyei megmutatkozhassanak.

Ennek zavartalan, pihentető alvásnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy heti két éjszakai felébredésnél vagy nehéz elalvásnál több nem érinthet bennünket. A pihentető alvás azt is jelenti, hogy legalább öt alkalommal úgy ébred fel az ember, hogy valóban kipihentnek érzi magát, és ennek elérésére nem használhat altatót.

"Nemcsak az alvás minőségéről és mennyiségéről beszélünk, hanem a rendszerességről" – mondta Raj Dasgupta alvásszakértő, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine klinikai orvostudományi karának docense, aki nem vett részt a kutatásban.

"A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az alvás időzítésének és időtartamának szabálytalansága összefüggésbe hozható anyagcsere-rendellenességekkel és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával. Ezek csökkentésére fontos lehet rendszeresen jó alváshoz jutni" – fogalmazott.

A kutatásban 172 ezer ember alvási szokásait figyelték meg 2013 és 2018 között. A következő öt tényezőre adtak pontszámokat:

  • könnyű elalvás
  • ébredés nélküli éjszakák
  • hét-nyolc óra alvás
  • kipihent ébredés
  • altatószerek mellőzése

Négy év elteltével az ezekre a tényezőkre adott pontszámokat összevetették azzal, hogy korai halálozás kik esetében következett be.

"A nulla vagy egy kedvező alvási tényezővel rendelkező egyénekkel összehasonlítva azok, akik mind az öt tényezővel rendelkeztek, az utóbbiak 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, 21 százalékkal kisebb valószínűséggel szív- és érrendszeri betegségben, 19 százalékkal kisebb valószínűséggel rákban, és 40 százalékkal kisebb valószínűséggel szívbetegségtől vagy rákbetegségtől eltérő okokból" – olvasható közleményükben.

Azok a férfiak, akik mind az öt egészséges alvási szokást követték, 4,7 évvel hosszabb életkilátásokkal rendelkeztek,

mint azok, akik az alacsony kockázatú alvás öt eleme közül egyet sem, vagy csak egyet követtek – állapította meg a tanulmány. Az egészséges alvási szokások hatása a nők esetében jóval kisebb volt: azok, akik mind az öt alvási szokást követték, 2,4 évet nyertek azokhoz képest, akik egyet sem vagy csak egyet.

A nemek közti különbség érdekes, melyet akár az alvási apnoé is megmagyarázhat: ezt a betegséget férfiaknál gyakrabban diagnosztizálják.

Ha ön nem érne el öt pontot a fenti listán, jó hír, hogy az alváshigiénia könnyen megváltoztatható. Fontos, hogy minden este nagyjából ugyanabban az időpontban feküdjön le, sötétebb, hűvösebb és csendesebb körülmények közt. Az esti alkoholfogyasztás érdemes elhagyni, és lefekvés előtt egy órával a mobiltelefont vagy a laptopot is le kell kapcsolni. A jóga, meditáció vagy egy meleg fürdő segíthet relaxáltabb állapotba jutni.

A szülők elsajátíthatják és tovább is adhatják ezeket a gyakorlatokat gyermekeiknek: ha a legkisebbek kezdettől ismerik ezeket a szokásokat, az segítheti egészségüket hosszú távon is. Ahogyan a dohányzást sosem késő abbahagyni, úgy ezt sosem elég korai elkezdeni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×