eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Unsplash.com

Az ember is téli álmot aludna, csak nem hagyják

Nem ok nélkül nehezebb télen felkelni: ilyenkor az embernek is több alvásra van szüksége.

Az emberek téli alvásuk során hosszabb időt töltenek a REM-fázisban, mint nyáron, állapította meg egy kutatás, melyet a berlini Charité Egyetemen végeztek Aileen Seidler vezetésével.

A vizsgálatban szereplő önkéntesek nagyvárosi körülmények közt éltek, amely a cirkadián ritmust befolyásoló magas fényszennyezettséget és kevés természetes fényt jelent, ennek ellenére 30 perccel hosszabb volt alvásuk REM-fázisa a leghidegebb évszakban, mint nyáron - írja a Sky News.

A kutatók szerint a megfigyelést érdemes megismételni olyan embereken, akiknek alvási mintázata háborítatlanabb, de

az egészséges körülmények közt alvók esetében nagyobb is lehet a szezonális különbség.

"Sok ember számára az ébredés idejét erősebben szabályozza a munkaidő vagy az iskola kezdete, mint a belső órája. A télen szükséges több alvás ezáltal csak a lefekvés időpontjának megváltoztatásával érhető el - holott a mindig azonos időben történő elalvást széles körben ajánlják, a gyerekekre szinte ráerőltetik" - áll a kutatást összegző közleményben.

A kutatók szerint inkább figyelembe kellene venni azt, hogy télen megnő az alvásigény, az alváson pedig a korábbi lefekvéssel lehet ilyenkor javítani.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×