INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

jupiter

nasa

égitest

A NASA által 2022. augusztus 22-én közreadott, a James Webb amerikai űrteleszkóp által július 27-én készített, nem valós színeket ábrázoló kép a Jupiterről.

Napokon belül ritka közelségből láthatjuk a fényességbe borult Jupitert

Infostart

A Naprendszer legnagyobb tömegű bolygója pályáján haladva szeptember 26-án a lehető legközelebb kerül a Földhöz. Az érdeklődők legutóbb 1963 októberében láthatták ennyire közel, és ilyen fényesen a bolygót.

Egyedülálló élményben lehet részünk, vasárnap ugyanis a Jupiter közel kerül a Földhöz, másnap pedig a Föld és a Nap közé kerül, és szokatlanul világos lesz. Az égi jelenségek egyedülálló alkalmat biztosítanak a bolygó jellegzetességeinek tanulmányozására – írja a Nasa közleménye alapján a space.com.

A hétfői szembenállás, más néven oppozíció során a Föld a Jupiter és a Nap közé kerül, ami erősen megvilágítja az égitestet. Az oppozíció jelensége a Jupiter esetében gyakran, 13 havonta fordul elő. A Jupiter és a Föld körülbelül évente egyszer közeledik egymáshoz. A hétfőn látható elrendezés azonban ritkán esik egybe egymással.

A Naprendszer bolygói ellipszisekben keringenek a Nap körül, így a Föld és a Jupiter különböző távolságokban keresztezik egymást. Míg a Földnek körülbelül 365 nap alatt kell megkerülnie a Napot, addig a Jupiter 4333 földi naponként, vagyis 12 földi évenként tesz meg egy pályát.

Az égi jelenség során a Jupiter mintegy 590 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

Nyitókép: MTI/AP/NASA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018