eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: SZTE NKI/Sahin-Tóth István

Fagyasztással pusztítják a daganatot Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is a krioablációs módszer (fagyasztásos eljárás) segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást – az invazív módszer alkalmazásával csak a daganatsejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők a fagyasztást követően.

A krioabláció (fagyasztásos eljárás) rosszindulatú daganatok kezelésére alkalmazható módszer, melyet Magyarországon a csigolyát érintő daganat kezelésében Szegeden alkalmaztak előszőr. A kezelés alkalmazásáról személyre szabottan a tumor elhelyezkedése alapján hoznak döntést a szakemberek – írja közleményében az SZTE.

„A beavatkozásnak több előnye is van. A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló daganat elpusztításhoz képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatása is sokkal nagyobb. A műtét igen fájdalmas, és csak altatásban tudjuk elvégezni. Azok a betegek, akik nem altathatók, sajnos nem tudják igénybe venni a kezelést” – kezdte gondolatait Rideg Zoltán, az SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinika idegsebésze. Kiemelte: a beavatkozás előnye, hogy a rutineljárásként ismert, csigolyatestből történő mintavétel alapján, célzó csontcementes feltöltéssel a daganatos sejteket egy-egy ilyen műtét során viszonylag könnyen el lehet pusztítani.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján márciusban kezelt három beteg a kezelést követően nagymértékű fejdalomcsillapodásról számolt be. A páciensek egyedi méltányosság alapján, társadalombiztosítási finanszírozással vettek részt a beavatkozásban – olvasható.

SZTE NKI/Sahin-Tóth István
SZTE NKI/Sahin-Tóth István

„A krioablációs beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már jónéhány éve alkalmazzák, ám Magyarországon először itt Szegeden kezeltünk vele betegeket. A hűtéssel való fájdalomcsillapítás apróbb baleseteknél is a mindennapok alapvető megoldását jelenti, csakúgy, mint a sportolás során szerzett sérüléseknél. Egy bizonyos idő után azonban ennek szövetroncsoló hatása van. A krioabláció módszer segítségével tehát a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetbe juttatjuk, egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt a műtét során egy RTG képerősítő kontroll alatt vezetünk a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, mínusz 40 Celsius-fokra hűtjük. A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására a különböző folyamatoknak köszönhetően károsodik a daganatszövet. A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is” – ismertette Rideg Zoltán.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×