eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma
BRAZIL - 2021/11/26: In this photo illustration a Pfizer logo is seen on a screen and a hand holding a pill. (Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Hatékony készítménnyel bővül a koronavírus elleni arzenál

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az EU tagállamainak, hogy vészhelyzetben alkalmazhassák a Pfizer koronavírus elleni szájon át szedhető tablettáját, a Paxlovidot.

A Barron’s beszámolójából kiderül, amit a Portfolio idéz, hogy az EMA hivatalosan még nem engedélyezte a Pfizer készítményét, így azt egyelőre csak vészhelyzetben, például az új omikron variáns által előidézett újabb erőteljes járványhullám esetében alkalmazhatják a tagállamok.

Az amerikai gyártó készítményét egyelőre olyan felnőtt betegek esetében szabad csak alkalmazni, akiknél fennáll annak a kockázata, hogy a betegség súlyos lefolyású lesz és még nem szorulnak lélegeztetőgépre – áll az EMA közleményében.

A Paxlovid elnevezésű gyógyszer jól szerepelt a teszteken, a magas kockázatú betegek esetén az enyhe és mérsékelt súlyosságú tünetekkel rendelkező személyeknél 89 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés és a halál kockázatát, amennyiben a diagnózist követően 3 napon belül szedni kezdték a gyógyszert.

Egy kezelés 30 tablettából áll, amit 5 napon keresztül kell szedni. Naponta két alkalommal két Paxlovid-tablettát kell bevenni egy másik antivirális gyógyszerrel, a ritonavirral, amelyből egy tabletta az adag alkalmanként – teszi hozzá a gazdasági szaklap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×