eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Egészségügyi alkalmazott egy antigén gyorstesztet elemez a torinói Cottolengo kórházban, ahol megkezdték a dolgozók és a látogatók tesztelését a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Kiderült, kiknél lehet a leggyakoribb a tünetmentes koronavírus-betegség

Hozzávetőlegesen 40 százalék a teszttel megerősített koronavírus-fertőzését tünetek nélkül átvészelők aránya.

Több mint 29 millió PCR-vizsgálaton átesett ember adatainak metaanalízise szerint a vizsgált teljes populáció körében a tünetmentes megbetegedések aránya 0,25 százalék, de ha a teszttel megerősített fertőzésen átesők számát nézzük, igencsak magas számot kapunk: 40,5 százalék a tünetek nélkül jelentkező megbetegedések aránya a MedicalXpress cikke szerint.

Az ilyen típusú megbetegedés jellemzőbb a terhes nők, a légi vagy körutazáson részt vevők, valamint az ápolási otthonok lakói és személyzete körében.

A legnagyobb arányban az állapotos nők lehetnek tünetmentesen betegek

- 54,11 százalék körükben ennek előfordulása -, őket követik az utazók 52,91 százalékkal, majd az ápolási otthonok lakói és személyzete következnek 47,53 százalékkal.

"A tünetmentes fertőzések magas aránya rávilágít azok lehetséges átviteli kockázatára a közösségekben. A tünetmentes fertőzés szűrése szükséges, különösen azokban az országokban és régiókban, amelyek sikeresen megfékezték a SARS-CoV-2-t" - írják a szerzők.

Mint azt egy januári kutatás megállapította, a koronavírusos megbetegedések mintegy feléért a tünetmentes emberektől származó átadások a felelősek.

A koronavírus első jellegzetes tünetei a köhögés, a láz, valamint az íz- és szaglásvesztés voltak, de az újabbnál újabb variánsok érkezésével szélesebb palettáját ismerhettük meg a tüneteknek. Emésztőszervrendszeri tünetek (hányás vagy hasmenés) mellett az erős fejfájás is jelezheti a vírus jelenlétet a szervezetben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×