eur:
388.57
usd:
364.78
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Young girl is waiting for her vaccination dose against coronavirus to be applied by a medical worker.
Nyitókép: MarianVejcik/Getty Images

Jelentősen csökken két elterjedt oltás hatékonysága az omikronnal szemben

Oxfordi kutatók az AstraZeneca és a Pfizer vakcináját vizsgálták laboratóriumi körülmények között az új törzzsel szemben.

A két gyártó vakcinájával kétszeresen oltott emberek vérmintáját vizsgálták meg a kutatók: a 28 minta alapján a vakcinák jelentősen kevésbé voltak hatékonyak az omikronnal szemben, mint a korábbi törzseknél. A tudósok ugyanakkor bíznak abban, hogy egy harmadik adag vakcina a gyorsabban terjedő új törzzsel szembeni védettség szintjét is képes emelni.

A kutatási anyagban az is szerepel, hogy egyes oltottak vérében az antitestek arra is képtelenek voltak, hogy bármilyen mértékben semlegesíteni tudják a vírust – írja a CNBC.

"Ez valószínűleg nagyobb számú áttöréses fertőzéshez vezet a korábban fertőzött vagy kétszeresen oltott egyéneknél, ami újabb fertőzési hullámot indíthat el, bár jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a súlyos megbetegedések vagy halálozások nagyobb arányban fordulhatnának elő" – mondják a tanulmány szerzői.

A tanulmány még szakértői véleményezésre vár.

Gavin Screaton, az Oxfordi Egyetem orvostudományi részlegének vezetője és a tanulmány vezető szerzője egy hétfői sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy az eredmények azt az üzenetet nyomatékosítják, hogy aki teheti, annak fel kell vennie az emlékeztető oltást.

Mindenki kérjen harmadik adagot

"Bár nincs bizonyíték arra, hogy a vírus okozta súlyos megbetegedés vagy halálozás kockázata megnövekedett volna a beoltott lakosság körében, óvatosnak kell maradnunk, mivel a nagyobb esetszámok terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre" – figyelmeztetett.

"Az oltás számos immunfolyamatot indít el, beleértve a semlegesítő antitestek és a T-sejtek termelődését. A hatékonysági adatok azt mutatják, hogy

a vakcinák védenek a súlyos megbetegedéssel szemben

a korábbi aggályos változatokkal szemben. A legjobb módja annak, hogy a világjárványban a jövőben is megvédjük magunkat, az, ha a vakcinákat beadatjuk" – tette hozzá Teresa Lambe társszerző, az Oxfordi Egyetem vakcinológiaprofesszora.

Hasonló eredmények mindenhol

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének pénteken közzétett jelentése úgy becsülte, hogy a vakcina két adagja lényegesen kevésbé hatékony a tüneteket okozó megbetegedés megelőzésében az omikron variáns esetében, mint a delta variánsnál.

Egy emlékeztető adag után az oltóanyag 70-75 százalékos hatékonyságúnak tekinthető a tünetes fertőzések megelőzésében.

"A korábbi variánsok esetében a vakcina hatékonysága a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen magasabb volt, mint az enyhe megbetegedések elleni hatékonyság. Néhány hétbe telik, mire az omikronnal szembeni súlyos megbetegedéssel kapcsolatos hatékonyságot meg lehet becsülni, de az eddigi tapasztalatok alapján ez valószínűleg lényegesen magasabb lesz, mint a tünetes megbetegedések elleni védelem" – állapították meg.

Egy hétvégi izraeli tanulmány is azt állapította meg, hogy három adag vakcina erős védelmet nyújt az omikronnal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×