INFORÁDIÓ
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv

koronavírus

halál

rizikó

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép az egyetem dísztermében tartott projektbemutatón 2020. június 22-én. A felkérést követően mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy olyan lélegeztetőgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhető készülékekkel. A klinikai tesztelés szigorú orvosi ellenőrzés mellett hamarosan elkezdődik. A sorozatgyártás a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékből naponta tízet gyártanak.

A súlyos koronavírus-fertőzést követő évben megduplázódik a halál kockázata

Infostart

A fertőzés hosszú távon is károsítja az egészséget, figyelmeztet a kutatás, amely az oltások fontosságára is rámutat.

A halálozás megnövekedett kockázata a 65 év alatti betegek esetében volt nagyobb a The Guardian cikke szerint, és a súlyos fertőzésen átesett betegeknek csak 20 százaléka halt meg tipikus Covid-szövődmények, például légzési elégtelenség miatt.

"Egy korábbi tanulmányban kimutattuk, hogy a súlyos állapotú koronavírusos betegeknél felépülésüket követően jelentősen nagyobb volt a kockázata annak, hogy a következő hat hónapban kórházba kerüljenek. Az új tanulmány ezt terjesztette ki a következő 12 hónap halálozási kockázatának vizsgálatára" - mondta Arch Mainous, a Floridai Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 13 638 olyan ember adatait vizsgálták, akiket a Floridai Egyetemen teszteltek. Közülük 178 embernek súlyos fertőzése volt, 246 enyhe vagy közepes tünetekkel vészelte át a megbetegedést, a többiek pedig negatív eredményt produkáltak.

A tanulmány megállapította, hogy a súlyos állapotú betegeknél jelentősen nagyobb volt az esélye annak, hogy a következő egy év során meghalnak, és

a tendencia különösen a 65 év alattiak körében volt szembetűnő. Ráadásul mivel ezek a halálesetek gyakran jóval a fertőzés elmúlása után következtek be,

a betegek családjai vagy orvosai talán nem is hozták azokat kapcsolatba a koronavírussal a tanulmány megállapítása szerint.

A bekövetkezett halálesetek többsége nem a betegség gyakori szövődményeihez kapcsolódott, 80 százalékuknál legalábbis nem a vírussal összefüggésbe hozható halálokok következtében hunytak el a betegségen átesettek. Ez arra utal, hogy a betegek egészségi állapota általánosságban véve romlott.

"Mivel most már tudjuk, milyen jelentős a kockázata a koronavírus fel nem ismert szövődményének tekinthető halálozásnak, még éberebbnek kell lennünk a súlyos megbetegedések számának csökkentésében"

- mondta Mainous. Erre jó módszernek tartja a védőoltás felvételét.

A koronavírus súlyos tüneteket és halált okozhat a veszélyeztetetteknél, különösen azoknál, akiknek alapbetegségük van. Egyeseknél a fertőzést követően hosszú Covid alakul ki, az olyan tünetek, mint a fáradtság és a légszomj, még hónapokkal a fertőzés elmúlása után is fennmaradhatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018