eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Másodszor találtak kutya-koronavírust emberben

Többször léphetik át a fajok határait a koronavírusok, mint azt eddig hittük.

Egy floridai kutatócsoport már beszámolt arról az idén, hogy sertésekben megtalálható koronavírus fertőzött meg embereket, most pedig arról számoltak be, hogy Haitin 2017-ben legalább egy ember kapott el koronavírust kutyától. A megfertőzött személy betegsége enyhe volt fáradtságérzettel és alacsony lázzal.

Szokatlan csavar a felfedezés kapcsán, hogy ugyanez a vírustörzs 2021-ben Malajziában több embernél is tüdőgyulladás-szerű tüneteket okozott a MedicalXpress cikke szerint. Egyik esetben sincs bizonyíték arra, hogy a már említett embereknél többeket is meg tudott volna fertőzni ez a kutyákban megtalálható koronavírustörzs.

Haitin előforduló betegségeket kutatnak

A kutatók munkája a Haitin előforduló lázas megbetegedések eredetének feltárására tett erőfeszítések része. 2013 óta elemzik a kutatás résztvevői által adott mintákat: ha az érintettek lázas megbetegedésen esnek át, amely nem a régióban terjedő betegségek közt leggyakoribb Zika, chikungunya vagy dengue-láz, mintáikat tovább elemzik, abban a reményben, hogy még nem ismert vírusokat azonosíthatnak.

A 2017-es eset egy amerikai egészségügyi szakembert érintett, aki Haitin tett utazása után betegedett meg. Ekkor a Zika terjedt a régióban, de nem ezt a vírust kapta el. Az orvosi csapat tagjától kapott vizeletmintáját használta sejttenyészetek beoltására. Ezután megfigyelték, hogy a sejtekben olyan vizuális változások történtek, amelyek vírusfertőzésnek feleltek meg.

Intuíció vitte őket sikerre

A humán koronavírusok kimutatására készített teszt jelezte, hogy valamiféle koronavírus okozhatta a megbetegedést, de egyetlen embereket fertőző koronavírussal sem volt szoros az egyezés. Egyes koronavírusokra specializált PCR-teszteket is végeztek, de azok is mind negatívnak bizonyultak. Ezután szekvenálni kezdték a vírust, majd megérzés alapján összehasonlították egy Malajziában frissen felfedezett, kutyákban található koronavírus-törzzsel.

Az egyezés 99,4 százalékos volt:

a vírus rekombináción ment keresztül, melynek során más állati koronavírusokkal dúsult génállománya.

Oda kell figyelni a zoonózisra

A koronavírusok világa nemrég még a virológusok számára is rejtélyes volt, de a kétezres években a SARS és a MERS után a SARS-CoV-2 beteljesítette egy valóban veszélyes pandémia végzetét. Mind a három fertőzés állatokból került emberekre, így nem lehet figyelmen kívül hagyni a terjedésnek ezt a zoonotikus formáját – főként, mivel az elmúlt húsz évben több ilyen eset is történt.

A legtöbb faji határokat átlépő fertőzés nem jut túl azon az emberen, aki elkapta a betegséget az állattól, de esély van arra is, hogy ez ne így történjen.

A kutatók ezért vizsgálják a koronavírusok terjedését mind állatokban, ami arra is lehetőséget nyújthat, hogy rájöjjenek: milyen génkombináció együttállása jelenthet valós veszélyt asz emberekre nézve.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×