eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védőoltások beadását.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Túl az egymilliárd oltáson: így osztozott rajta a világ

Négy hónap alatt sikerült elérni ezt a számot, a tudósok szerint a következő egymilliárd fő beoltása még gyorsabb ütemben lesz elérhető.

Hihetetlen sebességgel zajló immunizációs kampányoknak köszönhetően mindössze négy hónappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte az első kísérleti, koronavírus elleni oltóanyagokat, és az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia világelsőkként kezdték el oltani lakosaikat, elértünk egymilliárd beadott adagig. A magas szám örömre ad okot, az oltáseloszlás egyenetlensége azonban komoly problémákra mutat rá a Nature cikke szerint.

"Ez példátlan eredmény. Senki sem hitte, hogy egy új vírus azonosítását követő 16 hónapon belül világszerte egymilliárd embert oltunk be különböző országokban gyártott, eltérő vakcinákkal, különböző platformok felhasználásával" - mondja Soumya Swaminathan, a WHO genfi vezető tudósa.

Április 27-i adatok szerint a beadott dózisok száma elérte az 1,06 milliárd milliárdot:

570 millió ember részesült ezek által immunizációban, ami a Föld 7,79 milliárdos lakosságának 7,3 százalékát jelenti.

Ők legalább egy adagot kaptak már valamiféle vakcinából. A kutatók szerint ugyanakkor legalább a lakosság 75 százalékát kell beoltani ahhoz, hogy a járványt kontroll alá tudjuk vonni.

A cél elérését nehezíti az oltások egyenlőtlen eloszlása. Ahogyan az a fenti, frissülő táblázatból is kiderül, a beadott dózisok közel felét Kínában és az Egyesült Államokban élők kapták meg, a beadott oltásmennyiség háromnegyede pedig tíz országhoz köthető. A teljes afrikai kontinens csak a védőoltások 2 százalékával gazdálkodhatott.

Peter Hotez, a Houstonban található Baylor College of Medicine oltóanyag-kutatója szerint a magas jövedelmű országok is érdeke, hogy a világjárványt legyőzzék - ehhez viszont áldozatokat kell hozniuk.

"Nem lehet biztonságot úgy elérni, hogy kevesebb mint egy tucat ország van teljesen beoltva"

– mondta. "Az életek megmentése és a világgazdaság helyreállítása szempontjából olyan helyeken, mint Mianmar és Pápua Új-Guinea, is sikerekre van szükség legyünk" - fogalmazott a szakértő.

A magasan oltott nemzeteken belül is tapasztalhatók egyenlőtlenségek – Nagy-Britanniában 1,1 millió kórházban kezelt 80 év fölötti ember közül a fehér bőrűek esetében 42,5 százalék volt az oltottak aránya, míg a fekete bőrűek közül csak 20,5 százalék.

"A lakosság egy részét beoltani nem hatékony stratégia, sebezhetővé tesz bennünket az új változatokkal szemben" – figyelmeztet Krishna Udayakumar, az észak-karolinai Durhamban található Duke Global Health Institute innovációs igazgatóhelyettese.

"Egy világjárványra csak globális válaszlépésekkel lehet reagálni."

A vakcinagyártók igyekeznek növelni a termelést, hogy megfeleljenek a keresletnek, de ez még 6-12 hónapot vehet igénybe véleménye szerint. Ezzel együtt is valószínűleg sokkal gyorsabban elérjük a kétmilliárdos határt, mint az első milliárdot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×