eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Izzó láva tör fel egy vulkán új hasadékából az izlandi fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, a Reykjanes-félszigeten 2021. április 5-én. A szigetnek ezen a részén utoljára 800 éve fordult elő vulkánkitörés.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Di Marco

Láva tört fel a földből az izlandi fővárostól néhány kilométerre – galéria

Rejkjavíktól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél, a Reykjanes-félszigeten zajló vulkániktörés hetekkel ezelőtt, március 19-én este kezdődött.

A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén (galéria a kitörésről itt).

A felébredt vulkánhoz egy hatórás, közepesen nehéz túrával lehet eljutni, miután nincs igazán odavezető út, csak a számtalan érdeklődő, helyi és turista taposott ki valamiféle ösvényt – írtuk egy olvasói beszámoló alapján (érdekességek, képek, videók itt). A hatóságok a lávafolyamok és a belőlük feltörő mérgező gázok miatt (ezek felhője megül a völgyben) végül lezárták a környéket.

A napokban a vulkán lábánál hasadékok jelentek meg, elővigyázatossági okokból a környéken túrázókat evakuálták – írta az Origo a Sky News beszámolója alapján. A lávafolyamot egy turistákat szállító helikopterről vették észre.

Magnus Gudmundsson geofizikus arról beszélt, hogy az új repedés megjelenésével kevesebb láva folyik a kráterből. Szakértők korábban már arról beszéltek, hogy a kitörés még akár évekig is eltarthat – ennek magyarázatáról itt írtunk.

Íme egy galéria a földből feltörő láváról, alább az élőben videó, amely a vulkán kitörése után indult és mutatja a környéket.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×