eur:
393.91
usd:
365.01
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája a McKesson elosztóközpontban a Mississippi állambeli Olive Branch településen 2020. december 20-án.
Nyitókép: MTI/AP pool/Paul Sancya

Új kutatás: ezekből az oltásokból már egy adagnyi is rendkívül hatékony lehet

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC beoltott egészségügyiseknél vizsgálta, hogy a Moderna és Pfizer oltások egyes dózisai után hogyan épül fel a testben a védelem, mennyire hatékony az első oltás és miért olyan fontos a második. Kiderült, az első oltás 80 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzés kialakulását. A két adag által nyújtott védettség ennél további tíz százalékkal hatékonyabb volt.

Beoltott egészségügyi dolgozók körében végezték a felmérést, melyben az első adag beadását követően kialakuló védettséget két hét elteltével mérték föl, közel négyezer ember körében december 14. és március 13. között. Egyikük sem esett át dokumentált koronavírus-fertőzésen az oltás beadását megelőző időszakban. Oltatlanokat is bevontak a kutatásba. A második adag beadását követően két héttel mérték fel újra a védettséget: az ekkor kapott eredmény bizonyította, hogy két adag nagyobb védelmet ad, mint egy, mivel az 90 százalékosra szökött föl, írja a NBC.

A 3950 egészségügyi dolgozó közül 2479 kapta meg mindkét adagot az oltásból, 477 pedig az elsőt. A fertőződési arány 0,04 százalék volt a beoltottak körében, szemben a vakcinát nem kapóknál észlelt 1,38 százalékos aránnyal.

A pozitív tesztet produkálók közül nyolcan az első dózist kapták meg, hárman pedig a másodikat is. 33 esetet nem vettek figyelembe, ugyanis az immunstátusz nem volt egyértelmű. A fertőzöttek több mint 87 százalékának jelentkeztek tüneteik is, és 23 százalék fordult orvoshoz. Két beteg került kórházba, ám halálos áldozat nem volt.

"Az eredmények arra utalnak, hogy az engedélyezett mRNS-vakcinák hatékonyan megelőzik a SARS-CoV-2 fertőzés kialakulását valós körülmények között az aktív korú népességben, tünetektől függetlenül"

- kommentálta a CDC az eredményeket.

A megállapítás abba az irányba változtathat a jelenlegi amerikai vakcinázási gyakorlaton, hogy a brithez hasonlóan inkább az egy adaggal való beoltás priorizálása felé mozduljanak, kitolva a második adag vakcina beadását. Ez segít felgyorsítani a vakcinázást. Magyarországon is nagyobb intervallumot hagynak ki már két adag Pfizer-oltás beadása között, mint az eredetileg a gyártó által javasolt három hetes intervallum: öt hetet várnak azzal, hogy a második adagot is megkapják az érintettek.

Így épül fel a testben a védelem a két dózis hatására

Paul Offit, az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal egyik tagja úgy fogalmazott: összességében jó hír, amit a CDC kiderített, ugyanakkor aggódik amiatt, hogy az első adaggal elérhető jó eredmények hírének hatására lesznek olyanok, akik nem mennek el felvenni a második adagnyi vakcinát. Tapasztalata szerint

tartósabbnak bizonyult az oltás nyújtotta védelem, hogyha az emlékeztető adagot is beadják.

Úgy fogalmazott: nem véletlenül kétadagosak ezek az oltások, mivel

  • a második adag beadásának hatására növekedik mintegy tízszeresére a neutralizáló antitestek (a vérben keringő és a vírust megölő antitestek) kínálta védelem.
  • Ráadásul, ami talán még fontosabb, a tudósok úgynevezett T-sejteket is észleltek (az immunválasz másik fontos részét adó védekezési rendszer, amely a fertőzött sejteket pusztítja és gyulladást szabályozó anyagot termel, valamint segíti az antitestek munkáját), és ez utóbbi általában hosszabb ideig tartó immunitást biztosít.

A variánsokkal szembeni védelem, illetve az enyhe tünetekkel járó megbetegedés kivédése ugyanakkor még kérdéses a szakember véleménye szerint.

Az Amerikai Egyesült Államokban eddig összesen 145 millió adagnyi oltást adtak be, 51,6 millió ember már teljeskörűen védett a betegségtől. Ez a népesség 15,72 százalékát jelenti. Jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcinája mellett a Janssen oltása rendelkezik használati engedéllyel az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×