eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

Kiadta a NASA a rettegés hét percéről szóló videót

Így landolt a Perseverance a Marson, itt a történelmi videó - és annál sokkal több, például a marsi szél hangja is.

Múlt csütörtökön, több mint 470 millió kilométer megtétele után landolt sikeresen a Marson a NASA Perseverance marsjárója.

A szakemberek csak "a rettegés hét percének" nevezték a leszállást, mivel a földi irányítás pittyegésekből szerezhetett tudomást arról, hogy sikerült-e a művelet, a nagy távolság miatt beavatkozni nem tudtak a folyamatba – írja a hvg.hu.

A landolást a leszállóegység több kamerája is rögzítette, ezeket most tette közzé a NASA.

Alább a landolás, majd pedig a teljes beszélgetés további videókkal, valamint a marsi szél hangjával:

A videó minősége olyan jó, a képek pedig annyira lélegzetelállítók, hogy az irányítócsapat tagjai úgy érezték, amikor először megnézték, mintha maguk is benne ülnének a járműben. A marsjáró mikrofonja nem működött tökéletesen, de felvette a jármű zajainak egy részét és marsi szél zúgását.

A landolási művelet során először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni.

  • Több mint 470 millió kilométer megtétele után közép-európai idő szerint csütörtök este landolt a marsjáró a bolygón, a 250 méter mély Jezero-kráterben.
  • Nem sokkal ezután az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek róla a Földre, később pedig színes képeket is küldött.
  • A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve terveznek visszahozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg őket.
  • A mostani NASA-küldetés számos technikai újdonság miatt is kiemelkedő.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×