eur:
395.36
usd:
372.08
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Twitter/NASA

Sikeresen landolt a NASA Perseverance marsjárója a vörös bolygón - íme az első fotók

A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos ejtőernyős leszállást követően a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy ősi folyó deltatorkolatánál.

Közép-európai idő szerint csütörtök este tíz óra előtt érte el a Mars felszínét, miután emberi segítség nélkül, műholdadatok, valamint saját kamerájának és műszereinek segítségével végrehajtotta a landolást - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az "önjáró" technológiára azért volt szükség, mert a Föld és a Mars között a fénysebességgel közlekedő rádióhullámok 11 perc 22 másodperc alatt teszik meg a távolságot, így közvetlen "kézi" irányítás nem volt lehetséges. A Perseverance (Kitartás) landolási műveletét segítette több, a bolygó körül keringő műhold is.

A NASA szakemberei által csak "a rettegés hét percének" nevezett leszállás során először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt. Mindezeken túl tovább vizsgálja az emberi marsmissziók lehetőségét is.

Az első, fekete-fehér képek

Élő kamerás képeket nem lehetett látni a landolásról, de a NASA a közvetítésében egy szimuláció segítségével illusztrálta, mi történik éppen. Magyar idő szerint 21 óra 44 perckor landolt a marsjáró, ezt a távolság miatt mintegy 11 perccel később detektálták a földi műszerek - hatalmas ováció tört ki a Jet Propulsion Laboratoryban (JPL), a NASA bolygókutató intézetében található irányítóközpontban.

Nem sokkal ezután az első két kép is megérkezett a Perseverance első és hátsó kamerájának köszönhetően. Ezek "technikai" kamerák, a navigációt segítik – később nagyobb felbontású fotókat és "szelfiket" is küld majd az egység, számos értékes tudományos adattal egyetemben.

A NASA kilenc évvel a Curiosity 2012-es landolása után küldött újra sikerrel robotot a Marsra. Az esemény az Apollo-11 Holdat éréséhez fogható érdekességű.

Itt visszanézhető a Svábhegyi Csillagvizsgáló élő adása a landolásról, alatta a NASA élő közvetítése:

Itt pedig a NASA animációja a landolás előttről arról, hogyan is zajlik a folyamat:

Bár a Perseverance küldetését nagyjából két földi évnek megfelelő időre (egy marsi évre) tervezték, könnyen lehet, hogy ennél jóval tovább szolgálja majd a tudományos megismerést, hiszen például a Curiosity-től is "csak" ennyit vártak, ám jóval többet teljesít, mivel azóta is üzemel.

A legújabb marsjáró sem tér vissza a Földre, az általa gyűjtött mintákat egy másik, az Európai Űrhivatallal közös küldetésben a 2030-as évek eleje felé tervezik elhozni.

Röptetés is lesz

A marsjárón az Ingenuity nevű kísérleti marshelikopter is a bolygóra érkezett, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy, az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül - onnan száll föl és oda is száll le.

A marsjáróval a felszínre juttattak egy olyan kísérleti eszközt is, mely

tiszta oxigént von ki a Mars légkörének szén-dioxidjából.

Ez a jövőben felbecsülhetetlen értékű lehet a Marson az emberi élet támogatása szempontjából, emellett hajtóanyagot szolgáltathat a rakétáknak a hazarepüléshez is.

Alig több mint egy hét alatt a Perseverance a harmadik űreszköz, amely elérte a Marsot. Az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája február 9-én, a Tianven-1 kínai űrszonda pedig másnap állt pályára a vörös bolygó körül.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×