eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Falus András: megnyugtató a hír, ha szüneteltetik egy vakcina tesztjét

Az egyik amerikai gyártó felfüggesztette a koronavírus-elleni vakcinája tesztjét, mert egy beoltott betegnél nem várt mellékhatásokat tapasztaltak.

Mint arról az Infostart is beszámolt, felfüggesztette a Johnson and Johnson amerikai gyógyszeripari óriás koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután a több ezer tesztalany közül az egyiknél mellékhatásokat tapasztaltak.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Falus András immunológus szerint mindez

nagyon megnyugtató hír, mert azt jelzi, hogy az óriási verseny ellenére nem fognak kibocsátani felelőtlenül olyan védőoltásokat, amelyek akár árthatnának is.

Egyúttal üzenet a védőoltást ellenzőknek is, hogy valami hihetetlen energiával és óriási pénzbefektetéssel történik a fejlesztés.

Hasonló volt a helyzet az AstraZenecánál – tette hozzá az egyetemi tanár. Azóta már nyilvánosságra hozták, hogy az oxfordi koronavírus-vakcina tesztje során, a mintegy harmincezer tesztalany közül egy hölgy esetében merültek fel neurológiai tünetek, ugyanakkor 10 nap után szünet után folytatódhatott a ChAdOx1 nCoV-19 tudományos elnevezésű kísérleti oltóanyag próbája, további 15 ezer ember bevonásával. És azóta sem észleltek, legalábbis nem lett publikus, újabb mellékhatást – fogalmazott a szakember.

Mellékhatást okozhat például az oltóanyag más gyógyszerrel történő összekeveredése, esetleg szervi betegség. Egy hátsó, nem feltárt, esetleg addig nem komolyan jelentkező betegség, amivel az immunizálás valahogyan „összeakad”. Ahogyan az emberek közötti genetikai különbségek is szerepet játszhatnak, elég arra gondolni, hogy az influenzától egyesek 2-3 nap alatt megszabadulnak, míg másoknál hetekig is elhúzódhat, egyéb gondokat is okozva – magyarázta az immunológus.

Falus András meggyőződése, hogy végül

több használható, nagyon kipróbált vakcina lesz a piacon,

és például a gyerekek nem ugyanazt a szert fogják kapni, mint az idősebbek, hiszen az eltérő korosztályoknak más és más az immunrendszere, és annak öregedése (immungerontológia), ami miatt az élettani működések még egy egészséges öregnél is mások, mint egy egészséges fiatalnál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×