eur:
394.67
usd:
371.81
bux:
66843.13
2024. április 16. kedd Csongor
Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Verseny a vakcináért: 44 oltást tesztelnek, már gyerekeket is bevonnak

Klinikai tesztelési fázisban tart már több tucatnyi koronavírus elleni vakcina: a kínai és orosz gyártók egy fázist kihagynak, ám szakemberek szerint ez veszélyforrás lehet.

A koronavírus elleni oltás kifejlesztése harc az idővel: a pandémia második hullámában már mindenki azt várja, hogy az előrejelzések által leghamarabb a jövő év tavaszára ígért oltás elérhetővé és használhatóvá váljon, hogy az élet ismét a normális kerékvágás felé indulhasson el. Ennek érdekében számos gyártó folytat teszteket, melyek a vakcinafejlesztés különböző fázisaiban tartanak.

Gyerekeken is tesztelnek

A Pfizer nagy lépést tehet előre azzal, hogy több mint 48 ezer önkéntes bevonásával folytatott tesztjeit a friss bejelentés szerint megnyitja a 12 év fölötti gyerekek számára is. A 16-17 éves korosztályt, a HIV-vel, illetve hepatitis C-vel és B-vel élőket a múlt hónapban vonták be kutatásukba, mostani lépésük pedig őket teszi az első olyan reménybeli vakcinagyártóvá, amely gyerekek előtt is megnyitja a teszteket.

Az oltásfejlesztésben általában a felnőtteken végzett tesztek az elsők. A Business Insider cikke szerint ennek az oka az, hogy az egészséges és kevésbé sérülékenyek kapják az első adagokat, majd később szélesedhet a paletta. A koronavírus ráadásul az idősebbek számára jelent nagyobb rizikót - viszont eddig úgy tűnt, a gyerekek kimaradnak az oltások első köréből. A Moderna és korábban a Johnson&Johnson is még idénre tervezi tesztjeinek gyerekek irányába történő szélesítését, de sosem lehet tudni, mikor kerül homokszem a gépezetbe.

Bármikor megállíthatják a kísérleteket

Ezzel szembesült a Johnson&Johnson, miután nem várt betegség merült fel hatvanezer ember bevonásával végzett, meglehetősen előrehaladottnak számító fázisú teszprogramjában. A gyógyszercég számára egyelőre nem tisztázott, hogy az érintett résztvevőnek placebót vagy az oltást adták-e be, mindenesetre az eset kivizsgálásáig a tesztelést felfüggesztették. Ez egyébként még az ekkora résztvevős mintáknál sem ritka a Guardian cikke szerint. Rámutatnak arra is, hogy a Johnson&Johnson azon cégek egyike, akik olyan vakcinával kísérleteznek, melyből egyetlen adag elég.

Nem ez volt az első olyan eset, amikor fel kellett függeszteni egy koronavírus elleni oltás tesztelését: az AstraZenecának az Oxfordi Egyetemmel közös projektjében kétszer is szükség volt erre. A BBC arról ír, hogy ha egy oltás kísérleti szakaszában a kísérletben szereplő személyek bármelyike kórházba kerül bármilyen eredetű megbetegedés miatt, rutinszerű, hogy a tesztet felfüggesztik addig, amíg ki nem vizsgálták, mi áll a nem várt betegség hátterében. Ezek az esetek is bizonyítják, hogy nehéz pontosan megmondani, mikorra állhat készen az oltás, még akkor is, ha Donald Trump amerikai elnök a november 3-i választások előttre ígérte be azt.

Tízen már a finisben

A kutatók világszerte 44 vakcinát teszltelnek klinikai fázisban, míg az állatkísérletek fázisában legalább 92 hatóanyag van. A New York Times folyamatosan frissülő összefoglalója szerint márciusban kezdődtek meg az első tesztek, tíz vakcina pedig már a harmadik klinikai fázisban tart. A kínai és orosz gyártók a harmadik fázis eredményeit nem várják be annak érdekében, hogy hamarabb használható legyen oltásuk: ezt a tudósok veszélyesnek tartják az esetleges mellékhatások miatt.

Általában évekig tart, mire az első laborteszteket követően széles körben is elkezdhetünk használni egy oltást, a pandémiában azonban erre most nincsen idő, így minden korábbinál gyorsabb ütemben zajlanak a kísérletek, hogy megszülethessen a koronavírus elleni oltás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×