eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rejtélyes felfedezés egy ősrégi csonton

Rejtélyes rovátkákat találtak egy 30 ezer éves mamutbordán német régészek.

A 44 centiméter hosszú csontdarabot a Sváb-Alb középhegység Hohle Fels barlangjában fedezte fel a Tübingeni Egyetem Nicholas Conrad vezette kutatócsoportja.

A baden-württembergi Blaubeurenben csütörtökön bemutatott bordamaradványon vésett vonalak két sora látszik, az egyik 83, a másik 90 rovátkát tartalmaz. A csont egy másik helyén további 13 bevágás látható.

"Erősen gyanítjuk, hogy a bordacsont információhordozó volt. Valószínű, hogy megszámoltak rajta valamit, azt azonban nem tudjuk, mit - vadászzsákmányt, embert, holdciklust vagy valamit mást" - idézte az egyetem közleménye Conradot.

Kézenfekvő lenne, hogy valamiféle naptárról van szó, de a rovátkák száma nem mutat semmilyen rendszert.

A mamutborda rejtvényének megfejtéséhez a Facebookon is gyűjtenek ötleteket a kutatók.

"A bordadarab segítségével új ismereteket szerezhetünk arról, hogy mire használta a csontokat az őskőkori ember. Eddig úgy tudtuk, a mamutcsont munkaeszköz vagy tüzelőanyag volt - magyarázta Conrad.

A Hohle Fels-barlangot - a jégkorszak művészeti tárgyainak más, a Sváb-Alb hegységben lévő lelőhelyeivel együtt - az UNESCO tavaly a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×