eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kitolt a természet a méhészekkel és a mézfogyasztókkal is

Kitolt a természet a méhészekkel és a mézfogyasztókkal is

Pusztulnak a méhek, Békés megyében például az állomány 20 százalékát elvitte a betegség – tájékoztatta az InfoRádiót a megyei méhész egyesület elnöke. Haász Ferenc szerint most az időjáráson múlik, hogy lesz-e elég méz idén.

Békés megyében több okra vezethető vissza a méhpusztulás, ami

a méhek 18-25 százalékát érintette

– közölte az elnök.

„Az egyik tényező egyértelműen a Varroa-atka, amely ellen a méhészek egy része későn kezdte el a védekezést. Ennek következményeként pedig már nem egészséges méhekkel mentek telelőbe” - indokolta Haász Ferenc.

A másik ok a kicsit hidegebb tél volt, ami önmagában még nem lett volna olyan nagy gond. Ám a legyengült méhcsaládok ezt a hosszú telelési időszakot a kaptárban töltötték, eközben a méhek szervezetében felszaporodott a salakanyag, aminek a következménye a nozéma kór – folytatta a szakértő.

„Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy

a méhek minimum 20 százaléka elpusztult Békés megyében,

és az országos adatok is megközelítőleg egyeznek ezzel az aránnyal” - összegezte.

Haász Ferenc szerint még nem lehet tudni, hogy mennyi méz lesz idén.

Kitolt a természet a méhészekkel és a mézfogyasztókkal is

„Mert ugyan a méhcsaládok száma jelentősen csökkent, a mézgyűjtést nagy mértékben befolyásolja az időjárás is. Tehát ha esetleg az akácvirágok nem fagynak el, a repcevirágzás idején jó idő lesz a méhészek számára, akkor csúcsteljesítménnyel ugyan nem büszkélkedhetnek a méhészek, de egy közepes teljesítmény még enne kellenére elérhető” - mondta a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.

„Ha ezek a körülmények nem kedvezően alakulnak, akkor

elképzelhető, hogy az évtizedek egyik leggyengébb éve lesz az idei”

- hangsúlyozta Haász Ferenc.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon egy viszonylag gyenge termelési évben is előállítható a hazai szükséglet, mert bőségesen van magyar méz ahhoz, hogy a hazai igényeket kielégítse.

„Természetesen egy rossz évben drágulhat a méz, emiatt pedig esetleg bejöhet a kevésbé jó minőségű olcsóbb méz is. Éppen ezért mindenkinek termelői mézet érdemes vásárolnia, mert a magyar méhésztársadalomban megbízhat, az általuk termelt mézek minősége kifogástalan” - hangsúlyozta Haász Ferenc.

A Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke elmondta, hogy

most van itt az ideje, hogy a kaptárakba benézzenek, és meggyőződjenek a méhcsaládok állapotáról.

Ezután kell az érdekképviseletnek felmérnie a reális helyzetet, és végiggondolnia, hogy milyen kártalanítás járhat a méhészeknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×