eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pásztor János: a menekültek hozzájárulhatnak a befogadó ország tudományos fejlődéséhez

A történelmi példák azt mutatják, hogy a menekültek hozzájárulhatnak a befogadó ország tudományos fejlődéséhez - jelentette ki Pásztor János, az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese pénteken Budapesten, a Tudomány világfóruma (World Science Forum) keretében rendezett beszélgetésen.

Pásztor János erről a Globális együttműködés kihívásai: gyakorlatok és csapdák című fórumon beszélt és példaként hozta fel az Egyesült Államokban menedéket kereső magyar tudósokat, akik egyebek mellett nagyban hozzájárultak az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló Manhattan-terv sikeréhez.

Az illetékes kiemelte, hogy a világ egy rendkívül összetett kihívással áll szemben, amelynek megoldásához szoros nemzetközi együttműködésre van szükség. Pásztor János ennek kapcsán arról számolt be, hogy 2030-ra 50 százalékkal több élelmiszerre, 40 százalékkal több energiára és 30 százalékkal több vízre lesz szüksége az emberiségnek.

Szerinte az ENSZ által meghirdetett, 2030-is szóló fenntartható fejlődési célok megvalósítása jelentős mértékben meg fogja határozni a következő évszázadokat.

Aldo Malavasi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főtitkár-helyettese szintén a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ugyanakkor kijelentette, hogy azt nehezíti a korlátozott forrásokért folyó verseny a világ államai között.

Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke a tudományos adatokhoz és a kutatási eredményekhez való egyetemes és igazságos hozzáférés fontosságáról beszélt és kifejtette, hogy ez szerinte hasznára válna a világ összes országának.

A Tudomány világfórumára több mint száz országból érkeznek résztvevők Budapestre. A tanácskozás témái között szerepelnek a nemzetközi együttműködés kérdései a klímaváltozás és katasztrófakockázatok csökkentése terén, az utóbbi évek járványai és globális egészségügyi veszélyei, a tudomány és az innováció kapcsolata, valamint a globális migráció kihívásai.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×