eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jégkori csontok százait tárták fel - fotó

Jégkori állatok csontjainak százai kerültek napvilágra Mexikóban csatornázási munkálatok során.

A régészeknek öthavi munkával sikerült teljes egészében feltárni a Mexikóvárostól északra fekvő Atotonilco de Tulában lévő lelőhelyet, ahol agyarak, koponyák, állkapocscsontok, szarvak, bordák, csigolyák sokaságát találták. Kerültek elő masztodonok, mamutok, tevék, lovak, szarvasok, valamint óriási tatu (glyptodon) maradványai is. A szakemberek szerint a leletek között lehetnek bölényfosszíliák is, de vannak olyan csontok is, amelyeket még nem sikerült azonosítani - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában, ahol fotó is látható az ásatásról.

"A kihalt megafauna a legnagyobb és a legváltozatosabb leletegyüttes, amely eddig Mexikóban előkerült" - hangsúlyozta Alicia Bonfil Olivera, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet régésze, aki a leletek korát 10-12 ezer évesre becsülte.

Előkerült egy fog is, amelyről majd antropológusoknak kell megállapítaniuk, hogy embertől származik-e.

"Nem kizárt, hogy emberi fogról van szó, hiszen tudjuk, hogy az adott időszakban a mai Mexikó központi vidéke már benépesült" - tette hozzá Alicia Bonfil Olivera.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×